Доступність посилання

ТОП новини

Цього вівторка Європейська комісія оприлюднила рапорт щодо готовності десяти країн-кандидатів до вступу в Європейський Союз


Цього вівторка Європейська комісія оприлюднила рапорт щодо готовності десяти країн-кандидатів до вступу в Європейський Союз

Брюссель, 13 листопада 2001 – Виходячи з висновків, які зробила Європейська комісія про хід виконання країнами-кандидатами відповідних умов вступу до ЄС, можна впевнено сказати, що нинішнього року жодна з цих держав остаточно з цими завданнями не впорається. Оптимістичні заяви польського президента Александра Кваснєвського, що до кінця 2001-го року Польща виконає всі параграфи законодавства Євросоюзу (а їх аж 31) і підпише угоду про долучення до Європейського Союзу так і залишились заявами.

Найбільше шансів долучитись до Європейського Союзу набув Кіпр. Він виконав 23 параграфи законодавства ЄС. За Кіпром добре рухається Угорщина, яка подолала 22 параграфи. Чехія – на третьому місці – виконано 21 пункт, Словенія – 20 пунктів, Польща – 18. Хоча, як зазначено в рапорті Європейської Комісії, за останній рік Польща зробила великий стрибок вперед, зокрема, в економічній галузі, й тепер для країни відкриваються добрі перспективи.

Однак експерти вважають, що перші повноправні члени ЄС з’являться не раніше, ніж 2004 року, і тоді в червні вони зможуть брати участь у виборах до Європейського парламенту. Характерно те, що жодна з усіх 10-ти країн-кандидатів у Європейський Союз не привела до його норм правове законодавство та внутрішню політику. Аналогічна картина з фінансами і бюджетом, реформами в сільському господарстві, сфері оподаткування і вільної конкуренції. Ці камені спотикання подолати до кінця нинішнього року не встигне навіть Кіпр.

Деякі країни поки що не ставлять взагалі за мету приєднатись до Євросоюзу в наступному році. Приміром, Болгарія реально дивиться на стан справ і визначилася на 2004 рік. Вона виконала (до речі, хто б міг подумати, 12 параграфів законодавства ЄС). Задніх у списку пасе Румунія, вона виконала 8 параграфів і планує вступити в Європейський Союз у 2007 році.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG