Доступність посилання

ТОП новини

Американсько-російська зустріч на верхах розпочалася у Вашингтоні


Американсько-російська зустріч на верхах розпочалася у Вашингтоні

Вашингтон, 13 листопада 2001 - У Білому домі президент Сполучених Штатів Джордж Буш та президент Російської федерації Волидимир Путін розпочали у вівторок 13-го листопада перший раунд переговорів. Триденний американсько-російський саміт буде продовжено у Крофорді на ренчі Джорджа Буша у штаті Техас. Передбачається, що однією з головних тем буде й боротьба проти міжнародного тероризму.

Президент Володимир Путін прибув до Вашингтона після того як Нью-Йорк потерпів ще одне лихо після трагічного 11-го вересня, коли внаслідок терористичних атак загинуло майже 5 тисяч осіб, а саме у понеділок літак аівіакомпанії American Airlines зазнав аварії неподалік міжнародного нью-йоркського аеропорту JFK, 260 осіб стали жертвою цієї авіакатастрофи, причини якої розслідуються.

Як зазначають спостерігачі власне від 11-го вересня стосунки між Росією і Сполученими Штатами значно потеплішали зокрема в результаті вагомої підтримки Москви в оголошеній Вашингтоном війні проти тероризму. Кондолісса Райс, радник президента Джорджа Буша з питань національної безпеки та інші представники адміністрації намагалися пом’якшити очікування спростерігачів від саміту. Проте низка американських експертів в інтерв’ю радіо Свобода висловили інший погляд. Нариклад Ліон Арон, експрерт із російських питань при вашингтонській установі American Enterprise Institute в інтерв’ю радіо Свобода сказав, що “події 11-ого вересня прямо посприяли прискоренню визнання Російським керівництвом, що інтереси Росії в економічній, військовій та стратегічній сферах співпадають із позицією Заходу”.

На його думку самміт може стати початком зовсім нового рівня взаємин: “Потенційна важливість зустрічі виходить за межі американсько-російської співпраці, проте входить в серцевину пріоритетів Росії.”

Лі Файнштайн, радник колишнього державного секретаря Мадлейн Олбрайт вважає, що саміт це “вагомий крок, за що слід віддати належне адміністрації Буша”.

Згідно з експертами російська та американська сторони наближили позиції щодо сокрочення ядернних арсеналів. Зараз Росія та США мають по 6 тисяч атомних боєголовок. Президент Буш заявив, що незважаючи на позицію Росії, він скоротить арсенал США ймовірно до двох тисяч боєголовок. Очікується також й досягенння домовленості щодо розбудови системи американської ракетної оборони, проти чого ще донедавна різко виступало кремлівське керівництво, посилаючись на радянсько-американський договір ПРО із 72-го року. Як зазначають спостерігачі здається Путін схиляється до позиції Буша, який від обрання його президентом заявляв про необхідність відійти від мислення Холодної війни й протистояння.

На порядку денному самміту передбачається обговорення питання економічних взаємин, енергетичних ресурсів та глобальної війни проти тероризму й передусім питання майбутнього Афганістану. Ця справа стала актуальною передусім після того як у понеділок сили Північного Алянсу, попри заклики адміністрації Буша, вирішили таки увійти до столиці Кабула. Сполучені Штати вважають за необхідне привести до влади в Афганістані представників усіх племен, включно з паштунами, які зараз під контролем режиму талібів, що підтримує терористичну мережу Аль Каїда очолювану Усамом Бін Ладеном. У справі формування нової влади після талібів присвячено спеціальне засідання при ООН 6-тьох лідерів країн сусідів Афганістану плюс Сполучені Штати та Росія. Адміністрація Буша намагається не допустити до того, щоб дійло до нового кровопролиття, відновлення громадянської війни та виникнення в Афганістані обстановки вигідної для терористичних угруповань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG