Доступність посилання

ТОП новини

Особливості стосунків між Світовим банком та урядом України


Особливості стосунків між Світовим банком та урядом України

Київ, 14 листопада 2001 - Український уряд до 16 листопада пообіцяв Світовому банку розглянути питання про відновлення приватизації обленерго і зміну тарифів на електроенергію. Про це 12 листопада у Києві по завершенні роботи місії Світового банку заявив директор банку по Україні та Білорусі Лука Барбоне. За його словами, у нього немає жодних сумнівів, що уряд дотримається не лише взятих раніше на себе зобов’язань.

Минулої п’ятниці по завершенні зустрічі із прем’єр-міністром Анатолієм Кінахом Лука Барбоне категорично заявив про те, що для отримання від Світового банку чергового траншу у розмірі сто мільйонів доларів за Програмною системною позикою Україна повинна відновити приватизацію обленерго та розглянути питання про підвищення тарифів на електроенергію. Зокрема, зауважив він, українська сторона має скасувати тимчасовий мораторій на приватизацію енергокомпаній, запроваджений президентським указом у травні цього року після роздержавлення 14 із 27 обленерго.

12 листопада, по завершенні свого візиту до України, Лука Барбоне вже не був таким категоричним. Керівник місії заявив, що Світовий банк позитивно оцінює зрушення, які відбувалися останнім часом в Україні, і сподівається на те, що Київ дотримається своїх зобов’язань, взятих під час приватизації обленерго:

“Уряд запевнив нас, що питання відновлення приватизації обленерго і тарифів на електроенергію буде розглянуто 16 листопада на засіданні Кабінету міністрів. Вони пообіцяли нас поінформувати про результати. Нам було сказано, що уряд проаналізував наслідки приватизації першої групи обленерго. За їхнім висновком, їхня робота відповідає прогнозам і очікуванням. І у нас немає жодних сумнівів, що українська сторона дотримається своїх зобов’язань, які вона брала під час приватизації енергокомпаній, – зауважив Лука Барбоне.

Тим часом Анатолій Кінах заявив, що уряд не дозволить підвищення тарифів на електроенергію для населення України і шукає “альтернативні шляхи”, але при цьому не відмовляється і від попередніх зобов’язань. До того ж, Кабінет міністрів, за його словами, має намір відновити приватизацію обленерго. Водночас прем’єр несподівано зауважив, що ті зобов’язання, які брав на себе уряд Ющенка під час приватизації першої групи обленерго, не відповідають інтересам української держави.

Так вважає Анатолій Кінах. Думку прем’єра поділяє і перший віце-спікер парламенту Віктор Медведчук, який переконаний, що зобов’язання підвищити тарифи на електроенергію, яке взяв на себе попередній уряд, є цитую – “злочинним”. Якщо, за його словами, Кабінет міністрів наважиться на підвищення цін на житлово-комунальні послуги, то реакція парламенту буде дуже принциповою.

Директор енергетичних програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Разумкова Володимир Саприкін нинішні заяви Луки Барбоне щодо необхідності підвищення цін на електроенергію пояснює бажанням банку вступитися за права західних інвесторів. Завідувач відділом Інституту світової економіки Олексій Плотников вважає, що висунуті Світовим банком вимоги до української сторони не є чимось екстраординарним. Крім того, він сумнівається у тому, що український уряд наважиться напередодні парламентських виборів на підвищення тарифів на електроенергію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG