Доступність посилання

ТОП новини

14 листопада виповнилося 83 роки від заснування Української Академії Наук


14 листопада виповнилося 83 роки від заснування Української Академії Наук

Київ, 14 листопада 2001 - Ще у квітні 1917 року Українське Наукове Товариство у Києві виступило з ініціативою заснування Академії. Вона була створена як самоврядна організація з правом затвердження власного статуту 14 листопада 18-го року на підставі підписаного гетьманом Скоропадським Закону Української Держави. 27 листопада на установчих зборах дванадцятеро академіків обрали першим президентом Академії Володимира Вернадського і неодмінним секретарем – Аґатангела Кримського.

Проте вже 29-го року більшовики повністю перебрали контроль над Академією, а процес Спілки Визволення України започаткував розгром її історико-філологічного відділу. Саме тоді Академія втратила рештки автономії і перетворилася на державну наукову установу.

34-го року Всеукраїнська Академія набула незмінної досі галузевої структури, а у лютому 36-го була перейменована на Академію наук УРСР і невдовзі стала територіальним відділенням союзної Академії. Вона десятиліттями потерпала від ідеологічної опіки і некомпетентності комуністичного керівництва, що істотно загальмувало розвиток біології, кібернетики та гуманітарних наук. Від 62-го року Академію очолює Борис Патон.

Після 91-го року Академія наук відновила свій самоврядний статус з правом власності на матеріальну базу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG