Доступність посилання

ТОП новини

Залишилося менше, ніж місяць, до початку Всеукраїнського перепису населення


Залишилося менше, ніж місяць, до початку Всеукраїнського перепису населення

Київ, 14 листопада 2001 - Існує потреба відповідних пояснень для “широких мас” щодо організації та способів проведення перепису . Ще вчора здавалося, що ця потреба ніколи не буде задоволеною, адже ніде й ніхто нічого не пояснював. Та - лід рушив. І – саме сьогодні,

Першими ластівками стали газети “Вечіпні вісті” та “Урядовий кур’єр”.

Управління інфоррмації та зв’язків з громадськістю Адміністрації Президента повідомило, що Президент України Леонід Кучма провів робочу зустріч з віце-прем’єр-міністром Василем Роговим та головою Державного комітету статистики Олександром Осауленком, де й були обговорені питання, пов’язані з переписом.

Леонід Кучма звернув увагу якраз на необхідність розгортання роз’яснювальної роботи серед населення щодо мети перепису та його значення.

Така роз’яснювальна робота необхідна передусім для того, щоб сформувати позитивне ставлення громадян до перепису та з’ясувати деякі побіжні проблеми, пов”язані з переписом.

Перепис населення в усі часи є найдостовірнішим джерелом інформації про соціально-економічне становище та демографічну ситуацію в країні. Тому важливість цього заходу безумовна. Інша річ, що виникає при цьому багато питань. Зокрема, як забезпечити захист конфіденційності персональних даних про особу, отриманих під час перепису . Згідно зі статтею 32 Конституції України, не допускається збір, використання і поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, обумовлених законом. Цю проблему вже вирішила Верховна Рада, ухваливши Закон про Всеукраїнський перепис населення. Закон визначає мету, принципи, об’єкти й права суб’єктів тощо.

Але питань ще багато. Розпорядження Кабінету міністрів від 21 лютого цього року Про організацію проведення Всеукраїнського перепису населення більшість цього населення навряд читала. Щоправда, останнім часом у пресі підозріло почастішали вигуки про те, що нас уже навіть не сорок дев’ять мільйонів, а значно менше.

Зразок Анкети, мабуть, теж мало хто бачив. Якщо вже її не опублікували популярні столичні газети та журнали, то що казати про периферію. Можна знайти цю анкету в Інтернеті, але ж треба мати Інтернет. А це всього шість-десять тисяч із усіх мільйонів. Під час заповнення Анкети неминуче виникатимуть запитання. Окремі пункти, щоправда, самопояснені, наприклад, таке дивне питання, як “Ваше положення у занятті” тут же в дужках розтлумачене – “ким ви працюєте”. Сімейний стан чомусь стосується осіб “віком 15 років і старших”. Чи в Україні вже можуть створювати сім”ї всі, кому сповнилося п’ятнадцять? На підставі яких законів такі нововведення?

Ті, хто проживає в Україні тимчасово, не мусять заповнювати пункти Анкети від чотирнадцятого по дев”ятнадцятий. А саме – про свою основну роботу, установу чи організацію, в якій працюють, про місцезнаходження роботи, про те, ким працюють, чи народжували дітей. Складається враження, що питання анкети не до кінця продумані.

Принаймні, деякі з них сформульовані нечітко. Наприклад, “Ваші мовні ознаки”. Або ж підпункти до питання “Ваш сімейний стан”: “розлучений” і “розійшовся”. Мабуть, вони покликані відбивати новітні реалії нашого непростого життя…

Та часу на будь-які зміни й уточнення вже немає. Переписний лист затверджений, як і Розпорядження про організацію проведення перепису. Згідно з розпорядженням, з 30 листопада розпочнуться - цитую - “попередні обходи житлових будинків та житлових приміщень в інших будівлях”. Перепис триватиме з 5 по 14 грудня, а вибірковий контрольний обхід відбудеться з 16 по 20 грудня.

Органам місцевого самоврядування всіх рівнів рекомендовано не перейменовувати вулиці, провулки, проспекти тощо з 1 липня 2001 року до 1 липня 2002. Цей вісімнадцятий за номером параграф – чи пункт - Розпорядження Кабінету міністрів про перепис населення викликає легке здивування. Якщо перепис закінчиться 14 грудня, 20-го завершиться контрольний вибірковий обхід, то коли ж будуть оприлюднені результати? Невже аж другого липня 20002 року?

І останнє – про гарантії. Президент України Леонід Кучма наголосив на тому, що забезпечення гарантій захисту конфіденційності персональних даних про особу, отриманих під час перепису населення, має бути безумовним.

Було б непогано отримати пояснення про підтвердження таких гарантій від компетентних установ та осіб, - саме час.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG