Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан. Путін у США


Афганістан. Путін у США

Прага, 14 листопада 2001 – Західні коментатори широко відгукуються на розвиток подій в Афганістані, зокрема на успіхи сил Північного альянсу. Деякі оглядачі припускають, що відступ підрозділів талібану із Кабула ще не означає цілковитої перемоги над режимом і закінчення конфлікту. Західна преса коментує також візит російського керівника Путіна до Вашінгтона і нові аспекти американсько-російських взаємин.

Відступ сил талібану з Кабула газета «Нью-Йорк таймс» називає драматичним і неочікуваним розвитком подій. У зв’язку з цим газета закликає до негайного сформування на якнайширшій релігійній та етнічній основі нового афганського уряду і до розміщення в Афганістані міжнародних миротворчих сил, щоб таким чином уникнути дальших внутрішніх конфліктів у цій країні. Немаловажним завданням газета вважає надання широкої гуманітарної допомоги афганському населенню, яке вже протягом двох десятиліть страждає від війни, засухи і репресій. Захист невинного цивільного населення, закінчує «Нью-Йорк таймс», буде найліпшим способом зберегти стабільність і мир в Афганістані на дальше майбутнє.

Газета «Крісчен саєнс монітор», теж у редакційній статті, порушує дещо інший аспект перемоги Північного альянсу і порівняно безкровне взяття Кабула. У редакційній статті газета запитує – хто тепер у цій країні мав би забезпечити національну єдність? Коментуючи нинішні зусилля ООН і країн коаліції сформувати перехідний уряд на наступні два роки, газета наводить ім’я колишнього короля Афганістану 87-річного Заїр Шаха, який міг би стати символом єдності майбутнього Афганістану.

Далі газета наводить слова посла Сполучених Штатів при ООН Джона Неґропонте, який закликає до негайного розміщення в Афганістані миротворчих сил, які мали би запобігти відновленню громадянського конфлікту. Досі більшість сутичок в Афганістані вибухали на етнічній основі, веде далі газета, тому миротворчі сили мали би отримати від Ради безпеки ООН спеціальний мандат поборювати групи, які намагатимуться відновити криваві міжусобиці.

Тим часом газета «Чікаґо трібюн» у редакційній статті відгукується на триденний візит російського керівника Путіна до Сполучених Штатів і його переговори із президентом Бушем. Головною темою переговорів обох лідерів, як вважає газета, буде проблема розробки систем протиракетної оборони США і догору про стратегічні ядерні озброєння від 72-го року. При цьому, підкреслює на закінчення газета, Буш і Путін мали б обговорити загрозу мирові у 21-му столітті, яку може створити поширення ядерної зброї, тобто потраплення цієї зброї в руки терористів. Тут ідеться передусім про російські ядерні матеріали і про виїзд з Росії деяких ядерних науковців до країн, які намагаються здобути ядерну зброю і є запідозрені у підтримці міжнародного тероризму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG