Доступність посилання

ТОП новини

У середу в Києві розпочав роботу Всеукраїнський семінар “Досвід вирішення проблем реформування комунального господарства в містах України”


У середу в Києві розпочав роботу Всеукраїнський семінар “Досвід вирішення проблем реформування комунального господарства в містах України”

Київ, 14 листопада 2001 - Семінар організовано асоціацією міст , яку нині очолює голова Київ-Ради Олександр Омельченко.

У роботі семінару беруть участь керівники Державних комітетів з будівництва, архітектури та житлової політики, енергозбереження, керівники Департаментів житлово-комунального господарства низки міст,представники консультативної фірми ПАДКО, яка починаючи з 1995 року за Контрактом з Агентством міжнародного розвитку США, надає уряду України допомогу у рефомуванні соціального сектору.

Те,що у комунальному господарстві України діється щось неймовірне, жителі міст збагнули ще кілька років тому, коли переконалися: варто поставити лічильники води і газу, як ці послуги стають дешевшими на 25- 30 відсотків.

Здавалось би, необхідно поставити лічильники газу за рахунок держави хоча б пільговим категоріям громадян, які одержують субсидії від тієї ж держави, і навести елементарний порядок у цій справі.

Але цього не робиться , і тут сама собою виникає думка, що ця система вигідна в першу чергу самому уряду.

Обстеживши близько 4 тисяч сімей, представники фірми ПАДКО (PADCO) дійшли висновку, що коли б під час опалювального сезону 1997-1998 років лічильники були встановлені в усіх одержувачів житлових субсидій, то економія бюджетних коштів за рахунок скорочення виплат за державною Програмою житлових субсидій cклала приблизно 130-160 мільйонів гривень.

Зважаючи на це, спеціалісти фірми ПАДКО запропонували Кабміну зменшити діючі нормативи споживання газу на 25 відсотків і звільнити населення від тягаря несправедливих платежів.

Ця обставини викликала в учасників семінару якісь змішані почуття: чому ж Американська сторона вболіває за українських пенсіонерів більше, ніж рідний український уряд?

У низці областей, де приватизовано обленерго, ситуація ще складніша. Олександр Омельченко різко критикував тих, хто зараз всі гріхи звалює на уряд Ющенка. Саме у Верховній раді знайшлися впливові сили, які лобіювали утворення потужних регіональних монополістів в галузі енергопостачання, і ви, пане Медведчук , це добре знаєте, звернувся Омельченко до віце-спікера.

Вже давно Олександр Омельченко пропонував закладати у комунальні платежі населення вартість газу і електроенергії, що виробляються саме в Україні.

Це б здешевило квартири принаймні на третину.

На газові не написано, де він вироблений, і це для уряду - мов манна небесна. Це живі гроші - причому щомісячно , до того ж нині населення сплачує комунальні платежі у більших обсягах –по 80-90 відсотків, чого раніше не було. Бо багато хто наляканий перспективою бути виселеним з квартири – про це говорилося у Верховній Раді під час обговорення нового Житлового кодексу, розгляд якого поки що відкладено принаймні до літа.

Житлова проблема ускладнюється ще й юридичними проблемами, з якими спеціалісти програми “ПАДКО” зіштовхнулися в Луцьку. Чимало квартир там мають таку конструкцію що важко поставити індивідуальні лічильники, як складно і відключити такі квартири від водо- і теплопостачання у разі несплати боргів.

Учасники Семінару у своєму зверненні до президента, уряду і парламенту звертають увагу високих сторін на надзвичайно низький рівень фінансування комунальногогосподарства України. Тому міське життя стає для українців дедалі важчим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG