Доступність посилання

ТОП новини

Різке скорочення ядерних арсеналів – перше важливе досягнення американсько-російського саміту, який у середу продовжується у Крофорді штат Техас


Різке скорочення ядерних арсеналів – перше важливе досягнення американсько-російського саміту, який у середу продовжується у Крофорді штат Техас

Вашингтон, 14 листопада 2001 - Скорочення ядерних арсеналів Сполучених Штатів та Росії це - перше важливе досягнення зустрічі на верхах президентів Джорджа Буша та Володимира Путіна. У середу 14-го листопада американсько-російський саміт продовжується на приватному ранчо президента Джорджа Буша у Крофорді штат Техас.

Президент Сполучених Штатів Джордж Буш та президент Російської федерації Володимир Путін розпочали триденний самміт у Вашингтоні повідомленням, що знайдено спільний підхід й порозуміння у вирішенні низки питань. Під час прес-конференції у Білому домі президент Буш заявив, що Сполучені Штати та Росія є на етапі перетворення взаємин, які від ворожнечі та недовір’я перходять на рівень стосунків освнованих на співпраці та довір’ї, що стане на користь не лише громадянам двох країн ба й усіх інших держав у світі. “Цей новий день в довгій історії російсько-американських взаємин є днем поступу та днем надії.”

Зазначимо, що від приходу до влади у січні цього року Буш постійно наголошує на необхідності відходу від мислення й методів Холодної війни, коли наприклад будь-яке скоророчення озброєнь супрововджувалося довготривалими переговорами та урочистими церемоніями підписування документів. Про новий підхід Буша до тих справ вказує і його повідомлення про різке скорочення американських ядерних арсеналів:

“Я поінформував президента Путіна, що Сполучені Штати скоротять розташовані оперативні стартегічні ядерні боєголовки до рівня між 1700-2200, протягом наступного десятиріччя.”

Сполучені Штати аналогічно як і Росія мають у своїх арсеналах по майже сім тисяч боєголовок. Виступаючи у посольстві Росії у Вашингтоні президент Путін заявив: “Ми пропонуємо радикальну програму додаткових скорочень стратегічних наступальних озброєнь – принаймні втричі, до мінімального рівня, необхідного для утримування стратегічного балансу у світі. Нам не слід залякувати один одного, щоб дійти домовленості” – додав президент Путін. Американські експерти вважажють, що в результаті такого сокрочення Росія заощадить принаймні два мільряди доларів річно. Попри дружні взаємини й добрий настрій сторони однак ще не знайшли розв’язки щодо планів Сполучених Штатів розгортати ситему національної ракетної оборони й внесення поправок до радянсько-американського договрору ПРО з 72-го року. Під час брифінгу у вівторок Путін зазначив, що “не змінено позиції Росії.” Буш однак виявив певний оптимізм, що буде продовжено діалог та дискусії у спарві договору ПРО, щоб дійти до порозуміння про створення нових стратегічних рамків, котрі створять відповідні передумови для Сполучених Штатів і Росії зустрічати нові справжні загрози 21-го століття як патнери та друзі й не як супротитвники. Ці питання залишаються на порядку денному переговорів у середу на приватному ранчо президента Буша у Крофорді, штат Техас.

Погляди й позиції американського та російського лідерів однак співпадають в таких питаннях як бротьба з міжнародним тероризмом, вирішення афганського конфлікту після відходу режиму талібів, гарантування безпеки озброєнь масового знищення, боротьба з організованою злочинністю та наркобізнесом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG