Доступність посилання

ТОП новини

Утворення слідчої комісії щодо діяльності сумського губернатора


Утворення слідчої комісії щодо діяльності сумського губернатора

Київ, 15 листопада 2001 - Сьогодні (15.11) сесія Верховної Ради України вирішила утворити Тимчасову слідчу комісію парламенту для розслідування діяльності Голови Сумської обласної держадміністрації Володимира Щербаня. За документ проголосували 195 народних обранців. Це депутати із фракцій комуністів, соціалістів, “яблучників” і “Батьківщини”.

Ініціатором такого кроку парламенту є лідер “яблучників” Михайло Бродський. Саме до нього свого часу звернувся один із підприємців Сумщини зі скаргами на свавілля губернатора Щербаня. Після цього звернення посипалися й інші. І тому Михайло Бродський вирішив систематизувати скарги сумчан-підприємців у постанову, в якій запропонував утворити слідчу комісію. Він каже, що сам не сподівався на такий результат під час голосування - 195 голосів. “Це свідчить про народження у парламенті більшості, яка зможе подолати правову вседозволеність” – вважає М. Бродський.

І хоч комісію утворено, однак вона немає жодної юридичної сили. Оскільки немає закону про тимчасові слідчі комісії. На думку пана Бродського, профільний комітет свідомо гальмує його ухвалення. Через те, що в інакшому випадку доведеться створювати слідчі комісії щодо діяльності багатьох законодавців. Однак М. Бродський діє за принципом – крапля і камінь точить. “Для мене, - сказав він, - утворення комісії – це початок системи права і публічної політики.

До речі, нардепи говорили сьогодні, що не тільки Сумська область перетворюється на вотчину Щербаня. Таке саме спостерігається і на Харківщині, де губернатором пан Кушнарьов. Чи Михайло Бродський ініціюватиме і щодо нього створення слідчої комісії. Бродський стверджує, що, якщо у нього будуть звернення-скарги жителів Харківщини на Кушнарьова, то він вчинить так само, як і у випадку з Щербанем.

Депутат-правник Інна Богословська в ефективність слідчої комісії щодо Щербаня вірить. Але за умови ухвалення Закону про слідчі комісії. Інакше правоохоронні органи не надаватимуть комісії документи. Але загалом пані Богословська за те, щоб парламент не брав на себе прокурорську місію до того, поки істини не встановлять правоохоронці.

БОГОСЛОВСЬКА: “Парламент біжить попереду паровозу. Ми не повинні брати на себе функцій органів внутрішніх Справ, органів прокуратури. Пан Бродський звернувся із запитом до Генпрокуратури щодо розслідування фактів свавілля сумського губернатора. І тепер, якщо його не вдовольнять результати розслідування, тільки тоді парламент може створити слідчу комісію”. Це була депутат Інна Богословська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG