Доступність посилання

ТОП новини

Перемоги в Афганістані надихають фінансові ринки


Перемоги в Афганістані надихають фінансові ринки

Прага, 15 листопада 2001 – Терористичні атаки 11 вересня на ньюйоркський Світовий Торговлений Центр, здавалося, вдарили у саме серце фінансової столиці світу – шок і паніка охопили ринки. Але два місяці по подіях індекси на головних фінансових ринках повернулися і навіть перевищили показники перед терористичними атками. Упевненість повертається до світової економіки.

Перемоги Північного Альянсу в Афганістані та оприлюднення інформації про відносно невисоку вартість військових операцій для Америки повернули впевненість багатьом інвесторам у тому, що незабаром економічний спад припинеться і розпочнеться новий етап зростання. На початку тижня показники фондових ринків повернулися до передкризової позначки, а деякі з них навіть перевищили її. На оптимістичних настроях підросла і ціна долара, курс якого щодо до євра піднявся до серпневого рівня. І хоча у середу нові повідмлення про вибух у Техасі дещо зіпсували настрій інвесторам, аналітики вважають, що тенденція до оздоровлення уже намітилась.

Проведені в Америці дослідження показали, що 76% менеджерів вірять у те, що за рік акції на глобальних ринках котуватимуться вище, ніж зараз, а це означає, що бізнесмени не боятимуться робити інвестиції, перестануть звільняти робітників, а ті не турбуватимуться за втрату робочого місця, і споживчий попит не постраждає.

Тим не менеше, песимісти вказують, що Японія та новопосталі ринки, які раніше називали країнами, що розвиваються, і досі не викликають інтерес у інвесторів. На думку багатьох аналітиків, саме перетік грошей у ці сеґменти ринку був би вірною ознакою того, що ринок ведмедя поступається місцем ринку бика, тобто, що інвестори очікують економічного зростання.

Також багато компаній продовжують інформувати про низькі прибутки. Джон Норман із лондонського відділення інвестиційної компанії Джей Пі Морґан говорить, що одужання, хоч і не викликає сумнівів, буде не таким швидким, як сподіваються оптимісти.

А тим часом в Америці критики нинішньої адмінсітрації, що вже встигли відійти від шоку подій 11 вересня, говорять, що війна коштує мізерно малу суму для Америки, і ті величені податкові скорочення, які проводить адмінсітрація Джорджа Буша, не можуть бути виправдані бажанням підтримати економіку. Боротьба з тероризмом обходиться Америці в один мільярд доларів на місяць, і хоч це звучить як велика сума, вона становить лише піввідсотка від американського бюджету, говорить Пол Круґман у своїй статті, що її вміщує Нью Йорк Таймс. Він попереджає, що поки адміністрація говорить про так звані великі воєнні видатки, насправді значна частина із нинішнього майже трьохтрильйонного профіциту може піти на податкові пільги прихильникам Буша.

Яким би не був справжній стан справ, такі підархунки свідчать про те, що ситуація в американській економіці далеко не кризова, а отже, надії на поновлення зростання не безпідставні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG