Доступність посилання

ТОП новини

Єдиний в Криму український театр русифікується кримською владою


Єдиний в Криму український театр русифікується кримською владою

Симферополь, 16 листопада 2001 – У Симферополі створено Громадський комітет захисту Кримського Українського театру. Як стверджують його члени, а це – представники політичних і громадських організацій автономії, актори, театральні діячі, – кримська влада робить усе, аби русифікувати єдиний в Криму український театр.

На першому засіданні Громадського комітету на захист українського театру, що відбулося в четвер, ухвалено звернення до Президента України, в якому стверджується, що кримська влада за потурання офіційного Києва цілеспрямовано знищує в автономії українську культуру, перешкоджає розвиткові української мови та освіти. Зараз за сприяння парламенту та уряду автономії активізувалася русифікація Кримського Українського театру, створеного у 1954 році.

За півстоліття цей театр став однією з провідних театральних установ півострова, справжнім центром української культури в Криму. Однак із кінця вісімдесятих років минулого століття у ньому почалися русифікаційні процеси, які посилилися з приходом два роки тому на посаду художнього керівника московського кінорежисера Леоніда Квініхідзе (Файнциммера). Як мовиться у зверненні Громадського комітету, через дії нового керівника в театрі створено нездорову творчу атмосферу, розколото театральний колектив, зараз тут триває страйк акторів. Але, найголовніше, сьогодні Кримський Український театр має лише одну виставу українською мовою, решта – російськомовні.

Але представники громадськості вважають, що проблема не тільки у русифікації українського театру – проблема у наступі кримської влади на все українське в Криму.

Громадський комітет захисту Кримського Українського театру закликає Президента України, керівництво українського уряду і парламенту звернути увагу на стан української культури, мови та освіти в Криму, але насамперед – замінити керівництво Кримського Українського театру і перепідпорядкувати його Міністерству культури України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG