Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан: наступ антиталібських сил триває


Афганістан: наступ антиталібських сил триває

Прага, 16 листопада 2001 – Сили, що протистоять талібам в Афганістані, продовжуть наступ на всіх фронтах. Захоплено низку керівників «Талібану». І хоча таліби в деяких місцях чинять запеклий опір, схоже на те, що їхнє збройне протистояння приречене на поразку.

Протягом останньої доби тривали жорстокі бої довкола двох останніх твердинь талібів – міста Кундуз на півночі країни і Кандагару – на півдні. Американська авіація завдає нових ракетно-бомбових ударів по позиціях військових формувань талібів та організації Аль-Каеда. Афганська опозиція захопила в полон низку керівників руху Талібан, причому частина з них нібито здалася добровільно. Однак серед них немає ні духовного лідера Талібану Мохаммада Омара, ні Усами бін Ладена.

За словами американського військового керівництва, приорітетним завданням на нинішньому етапі ведення бойових дій в Афганістані для Пентаґона став пошук і нейтралізація лідерів талібів і угруповання Аль-Каеди, що її контролює Усама бін Ладен. «Ми затягуємо петлю. Це лише питання часу», – заявив на брифінгу в четвер керівник Центрального командування збройних сил Сполучених Штатів Томмі Френкс, який здійснює контроль за військовою операцією в Афганістані. А в п’ятницю американське військове керівництво підтвердило, що спецпідрозділи США беруть безпосередню участь у бойових діях проти військ талібів.

Тим часом Об’єднаний антиталібський фронт створив Військову Раду на чолі з міністром оборони Мохаммадом Фахімом для тимчасового управління Кабулом. Ця Військова Рада, за твердженням керівництва Фронту, не має наміру підмінювати уряд. За повідомленням представника Об’єднаного антиталібського фронту, до афганської столиці запрошено для консультацій делегації всіх політичних і етнічних сил Афганістану, за винятком Талібану, для подальших переговорів про формування нового уряду на широкій багатонаціональній основі.

За повідомленням інформаційних агентств, Об’єднаний антиталібський фронт і влада Пакистану, яка досі не визнавала Північного Альянсу, налагоджуть між собою контакти для подальшого порозуміння і взаємного визнання. Ці контакти ініційовані за посередництва Ірану і Туреччини. На думку оглядачів, такий діалог матиме велике значення для розвитку антитерористичної кампанії на території Афганістану і підготовки підґрунтя для формування нового керівництва країни. Нагадаємо, що Пакистан свого часу відіграв основну роль у створенні руху Талібан і усуненні ним законного президента Раббані.

Прем’єр-міністр Пакистану Мушарраф знову висловився за негайне спрямування до Афганістану багатонаціональних миротворчих сил. А спеціальний представник Генерального секретаря ООН в Афганістані Франсеск Вендрелл, виступаючи пізно ввечері в четвер на прес-конференції в Ісламабаді, заявив, що Пакистан, Іран, Росія й Індія не повинні претендувати на участь у миротворчих силах в Афганістані, оскільки ці держави «мають свої власні інтереси» в цій країні.

А представники Об’єднаного антиталібського фронту взагалі відкидають пропозиції щодо скерування до Афганістану миротворчих сил ООН для гарантування безпеки і порядку. Міністр внутрішніх справ тимчасової адміністрації в Кабулі Юнус Кануні заявив, що на даний момент немає необхідності в міжнародних миротворчих силах. За його словами, спершу треба обговорити пакет заходів щодо встановлення миру, а вже потім вести розмову про можливе використання в майбутньому миротворчих сил ООН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG