Доступність посилання

ТОП новини

Вибори у краї Косово. Ситуація в Афганістані


Вибори у краї Косово. Ситуація в Афганістані

Прага, 19 листопада 2001 – Поряд із ситуацією в Афганістані західні оглядачі коментують інші актуальні міжнародні проблеми, серед яких головну увагу привертають вибори до законодавчих органів краю Косово і перемога у цих виборах поміркованого лідера косовських албанців Ібрагіма Руґови.

Почнемо саме від результатів загальних виборів у Косові, в яких взяла участь і сербська меншість. Британська газета «Лондон таймс» у редакційній статті пише з цього приводу, що ці, перші у краї Косово вибори стали кроком вперед у напрямку політичної стабільності та етнічного примирення на Балканах. Важливість виборів, пише «Лондон таймс», полягає як у демократичних методах їхнього проведення, так і в результатах. Вибори проведено без залякування і насильств, за участю всіх партій. Сербська меншість, яка погрожувала бойкотувати вибори, під тиском Бєлграда в останню хвилину вирішила проголосувати, щоб не залишитися без голосу в нових законодавчих органах. 10 відсотків місць у законодавчих зборах пропорційно зайняли косовські серби, а ще 10 відсотків – інші національні меншості. Однак, як вважає британська газета, перемога у виборах поміркованого албанського лідера Руґови ніскільки не означає зменшення тиску з боку більшості косовських албанців за цілковиту незалежність від Бєлграда. Тепер, пише на закінчення газета, президент Югославії Коштуніца мав би приготуватися до зустічі з Руґовою тет-а-тет у справі майбутнього краю.

Газета «Нью-Йорк таймс», теж у редакційній статті порушує справу нового перехідного уряду Афганістану. Падіння режиму талібан, пише газета, витворило вакуум влади в Афганістані, який намагаються виповнити лідери сильніших ворогуючих угруповань. Тим часом єдиною запорукою миру і стабільності, як вважає газета, може стати уряд, до якого увійдуть представники всіх етнічних груп. Не називаючи поіменно, газета пише, що намагання окремих командирів сконцентрувати владу у своїх руках створює нову серйозну проблему. Далі газета повертається, однак, до початку 90-х років, коли у громадянському конфлікті перемогу здобув нинішній Північний альянс, який тепер користується підтримкою антитерористичної коаліції. Тоді брутальність сил альянсу роздробила країну на дрібні фракції і послужила приходові режиму талібан. Нині не слід допустити, пише газета, щоб ця помилка повторилася знову. На думку газети, на території Афганістану слід розмістити миротворчі війська із західних і мусульманських країн, щоб гарантувати безпеку нового уряду й афганського населення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG