Доступність посилання

ТОП новини

До ситуації в Афганістані. Переговори у справі нового афганського уряду


До ситуації в Афганістані. Переговори у справі нового афганського уряду

Прага, 20 листопада 2001 – Сили режиму талібан, які ще залишаються у двох останніх афганських містах – Кандагарі і Кундузі, готові капітулювати. Сполучені Штати виступили за влаштування суду над лідерами терористичної організації Аль-Кайда. Тим часом в Афганістані і поза його межами триває підготовка до переговорів у справі нового перехідного уряду Афганістану.

Війська Північного альянсу цілковито заблокували останні два міста, які вважають твердинями талібів, Кандагар і Кундуз. У Кандагарі лідери пуштунських племен намагаються переконати талібів залишити місто, щоб уникнути дальших бомбардувань. Тим часом один з лідерів альянсу генерал Достум повідомив, що він звернувся до талібів з ультиматумом: протягом наступних трьох днів скласти зброю і залишити обидва міста. Тепер, за його словами, він очікує прибуття талібанських командирів для підписання капітуляції. Водночас командири талібів теж заявили про готовність капітулювати, однак, побоюючись розправ з боку Північного альянсу, вони вимагають, щоб складення зброї відбулося під наглядом представників ООН.

Тим часом міністр оборони США Рамсфельд заявив у понеділок, що Сполучені Штати виступають проти такої капітуляції сил талібану, яка дала б можливість членам терористичної організації Бін Лядена Аль-Кайда і найманцям з арабських країн уникнути суду над ними. Водночас американські підрозділи спеціального призначення ведуть у південних районах Афганістану пошуки членів терористичної організації Аль-Кайда і їхнього лідера Бін-Лядена, хоча організатори цієї операції не виключають, що терорист номер один міг вже раніше залишити Афганістан.

Із подоланням однієї проблеми, тобто усуненням від влади талібану насуваються інші, не менш складні проблеми. Передусім, як зазначають оглядачі, це участь у перехідному керівництві різних угруповань, етнічних, релігійних і племінних лідерів, представників опозиції поза кордонами Афганістану та інших зацікавлених сторін. Свого часу, тобто після виведення радянських військ з Афганістану роздрібненість, етнічні та релігійні міжусобиці допровадили до кривавої громадянської війни, яка 96-го року закінчилася приходом до влади режиму талібан. Інша проблема – це розміщення в Афганістані багатонаціональних миротворчих сил і їхнього національного складу. Великобританія і Франція вже висловили готовність надіслати своїх миротворців. Лондон назвав навіть кількість – чотири тисячі військовослужбовців. Проте лідери Північного альянсу, які контролюють більшість афганських міст і серед іншого не бажають виходити з Кабула, виступили проти цієї ідеї. Навіть адміністрація США, як зазначають оглядачі, не має готового рішення у цій справі. Представники США й ООН розпочали в Афганістані переговори з афганськими лідерами у справі миротворчих сил і складу перехідного уряду. Тим часом у Вашінгтоні розпочалася конференція у справі програми післявоєнної відбудови Афганістану. Учасники цієї наради мають намір завчасу скоординувати дії ООН, Світового банку, США і європейських країн, а також афганських лідерів у справі економічної відбудови і надання гуманітарної допомоги. Огранізатори конференції розраховують реалізацію цієї програми на 5 років, проте поки що не відважуться назвати конкретні цифри видатків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG