Доступність посилання

ТОП новини

Перші переговори представників російського керівництва з представниками президента Ічкерії Аслана Масхадова – початок мирного процесу чи спроби продовжити війну під час переговорів


Перші переговори представників російського керівництва з представниками президента Ічкерії Аслана Масхадова – початок мирного процесу чи спроби продовжити війну під час переговорів

Москва, 19 листопада 2001 – Зустріч відбулася. Ахмед Закаєв провів пресову конференцію в Стамбулі.

Намагаються тримати в секреті те, що відбувалося під час переговорів Віктора Казанцева і Ахмеда Закаєва. Головним, звичайно, є не зміст консультацій. Деякі джерела повідомляють про різні підсумки першої зустрічі. Головним є те, що зустріч відбулася. Відбулась, незважаючи на те, що впродовж багатьох місяців російське політичне керівництво наголошувало, що не може бути жодних переговорів між представниками Аслана Масхадова і представниками російських офіційних струкрур. Що і з представниками Аслана Масхадова, і з самим Масхадовим може розмовляти тільки Генеральна прокуратура, що не може бути жодного вирішення проблеми Чечні окрім того, яке пропонує російське політичне керівництво і російські військові.

Виявилося, що всі ці твердження не витримали перевірки часом. Сьогодні на тлі ґвалтівного падіння ціни на нафту Росія просто не має можливості вести далі війну в Чечні. Війну, яка, звичайно ж що б там не поівдомляли російські засоби масової інформації, не припинялася ні на день. І яку тепер можна зупинити. Є очевидним, що проведення переговорів між представниками Аслана Масхадова і представниками Владіміра Путіна є свідченням того, що Росія починає враховувати позицію Заходу. Західні політики з першого дня другої чеченської війни наголошували на тому, що вирішення чеченського конфлікту полягає саме в політичній площині, що саме таке вирішення чеченської проблеми буде означати демократизацію російського суспільства, його здатність сучасно реагувати на виклики ситуації, що склалася в Росії внаслідок складних історичних і етнічних процесів. Можна говорити, що тепер справді з’явився шанс миру. Шанс, до якого закликали не тільки західні політики, а й представники громадянського суспільства, правозахисні організації, організації, що здійснювали гуманітарну допомогу чеченським втікачам, що досі перебувають на території Інгушетії.

Не знаю, як буде використано цей шанс, і чи можна говорити після першої зустрічі про те, що війну можливо зупинити. Однак, з’явилося сподівання на більш тверезе ставлення до політичної ситуації у світі з боку російського політичного керівництва і на більш тверезе ставлення до чеченського конфлікту. Сподівання на те, що війна, яка триває на Північному Кавказі – з незначними перервами – вже стільки років, може нарешті закінчитися, і втікачі зможуть повернутися додому. Якби це сталося, це була б справжня перемога російської демократії і російської держави. Перемога, яку жоден військовий не може здобути в битвах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG