Доступність посилання

ТОП новини

Слухання у справі колишнього прем’єр-міністра й народного депутата України Павла Лазаренка відкладено на 12-те грудня


Слухання у справі колишнього прем’єр-міністра й народного депутата України Павла Лазаренка відкладено на 12-те грудня

Вашингтон, 20 листопада 2001 - Слухання у каліфорнійському суді у справі колишнього прем’єр-міністра й народного депутата України Павла Лазаренка відкладено на 12-те грудня.

Кілька тижнів тому американський суддя Мартін Дженкінс висловив намір до 20-го листопада дати відповідь на клопотання адвокатів колишнього прем’єр-міністра України народного депутата Павла Лазаренка про припинення справи. Прокурори сподівалися, що буде визначено дату початку судового процесу. Однак слухання знов відкладено й згідно з інофрмацією з каліфорнійсього суду усі ці питання буде обговорено 12 грудня. Раніше такі зміни ставалися переважно на прохання адвокатів й часами прокуратури, проте як стало відомо радіо Свобода із достовірних джерел причиною теперішнього рішення було перевантаження робочого графіку судді Мартінса Дженкінса.

Слід незабувати, що вивчення справи Павла Лазаренка є достатньо складним, адже йдеться про обвинувачення у нелегальних фінансових операціях, які проходили у численних країнах й часто відмінних, правових, законодавчих ба й мовних середовищах.

На разі головні зусилля захисників інтересів Павла Лазаренка скеровані на те, щоб припинити справу проти їхнього клієнта, якого американські прокурори звинувачують у відмиванні десятків мільйонів доларів через американські фінансові структури. Адвокати Лазаренка, на посилення достовірності їхнього клопотання нещодавно взяли як аргумент положення із, підписаного наприкінці жовтня президентом Джорджем Бушем, нового законодавчого акту боротьби з тероризмом. Захисники інтересів екс-прем’єра твердять, що анти-терористичний акт розширює спектр злочинів по відмиванню грошей на справи, які до того часу не вважалися кримінальними. В цю категорію, за їхнім аналізом, входять й обвинувачення у справі Лазаренка. Федеральні прокурори однак незгідні із такою інтерпретацією справи. В поновленому акті обвинувачення, схваленому у липні Великим жюрі, вказано на те, що у діях Лазаренка, як урядовго службовця йшлося про “пограбування українського народу”, “нелегальне привласнення й приховування грошей у великих розмірах, які отримано в результаті вимагання”. Усі ці питання ймовірно можуть стати яснішими після того як почнеться судовий процес, чого домагається прокуратура США. Питання щодо встановлення дати сторони повинні обговорити на слуханні 12-го грудня у каліфорнійському суді у Сан Франциско.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG