Доступність посилання

ТОП новини

Чи дійсно прагне російське керівництво створити громадянське суспільство у Росії?


Чи дійсно прагне російське керівництво створити громадянське суспільство у Росії?

Москва, 21 листопада 2001 - Громадянський форум – це подія в підготуванні якої взяла активну участь не тільки правозахисна громадськість та учасники численних громадських організацій, однак, насамперед, адміністрація російського президента Володимира Путіна. Членами організаційного комітету Громадянського форуму були політологи близькі до цієї адміністрації. Було вирішено, що президент Росії виступатиме з важливою промовою, у якій буде говорити про своє бачення громадянського суспільства.

І у цьому зв’язку, звичайно ж, виникає питання: чого сьогодні прагне російське керівництво- створити громадянське суспільство, або переконати себе, що це суспільство також має бути підконтрольне владі і діяти так, як цього забажають у Кремлі?

Однак, ніде правди діти – не може бути підконтрольного владі громадянського суспільства. Сам факт існування громадянського суспільства мається на увазі тоді, коли говориться про можливість контролю суспільства над владою, а не навпаки. Коли влада контролює суспільство, його аж ніяк не можна назвати демократичним або ж громадянським.

Однак, деякі моменти у підготуванні Громадянського форуму все ж таки створюють певну надію. Голова московської Гельсінської групи Людмила Алєксєєва, яка має бути головуючою на першому засіданні Громадянського форуму напередодні його проведення дала інтерв’ю московській газеті «Врємя новостєй». У цьому інтерв’ю Л. Алєксєєва вказала на той факт, що організатори Громадянського форуму запропонували взяти у ньому участь представникам московської Гельсінської групи, товариства «Меморіал», тобто тих організацій, які ніколи не погоджувалися на контроль своєї діяльності з боку будь-якої влади. «Створюється враження, - зазначила пані Алєксєєва, - що організатори форуму починають усвідомлювати – без співпраці з справжніми громадянськими організаціями, які думають про захист прав людини і про контроль суспільства над владою не виникне жодного громадянського суспільства».

Людмила Алєксєєва навела такий приклад, який говорить про необхідність пошуку компромісів між владою і тими представниками суспільства, які намагаються зробити його громадянським. На першому засіданні, як відомо, виступає президент Росії Володимир Путін і представники президентської адміністрації запропонували, щоб на початку Громадянського форуму прозвучав гімн Російської Федерації. Однак, ніде правди діти, музика державного гімну Росії – це колишня мелодія гімну Радянського Союзу, схвалена диктаторм Йосипом Сталіним. І правозахисники рішуче виступають проти того, щоб вважати цю мелодію гімном сучасної демократичної Росії. Отже, пані Алєксєєва зазначає, що не дуже намагається створити конфлікт, однак не буде вставати у той момент, коли лунатиме музика нинішнього гімну Російської Федерації. А таким чином, вона буде сидіти у той час, коли перзидент Росії Володимир Путін встане під звуки музики, ухваленого саме за його енергійним тиском гімн. І тоді, представники представники президентської адміністрації зазначили, що вони готові відмовитися від виконання музики гімну Російської Федерації.

Це, звичайно, деталь, однак, деталь, яка свідчить, що влада сьогодні, дійсно в нових політичних умовах, коли вона шукає підтримки Заходу, коли стає очевидним, що має закінчитися Чеченська війна, а економічна ситуація аж ніяк не виглядає блискучою намагається знайти компрміс.

Серед тих компромісів, які запропонує суспільство владі і буде сам факт створення ефективно діючого громадського суспільства. Ну а якщо таке суспільство буде створено, можна буде вже і говорити про те, що воно намагатиметься ефективно контролювати владу. І багато якихось подій сучасної російської історії, які загальмували розвиток Російської Федерації як демократичної, економічно розвиненої держави, просто не відбудуться. Суспільство не дозволить їм відбутися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG