Доступність посилання

ТОП новини

В парламентi Чорногорiї тривають дебати щодо референдуму про незалежнiсть. Полiтичний тиск Бєлграда на Подгорiцу тим часом попускає


В парламентi Чорногорiї тривають дебати щодо референдуму про незалежнiсть. Полiтичний тиск Бєлграда на Подгорiцу тим часом попускає

Бєлград, 22 листопада 2001 – З чiльними урядовцями Чорногорiї й лiдерами опозицiйних партiй у вiвторок зустрiвся американський посол у Бєлградi Уiльям Монтґомерi, а в середу посол Великобританiї Чарлс Крофорд. Було це протягом одного мiсяця друге перебування дипломатичних представникiв двох країн в головному мiстi малої республiки, полiтична питома вага якої останнiм часом помiтно зростає. Мiсяць тому Монтґомерi й Крофорд попереджали, що не треба поспiшати з вiдокремленням Чорногорiї. Проте, тим часом радикально змiнилася позицiя офiцiйного Бєлграда. Пiсля зустрiчi президента Югославiї Воїслава Коштунiци з керiвниками Сербiї й Чорногорiї 26 жовтня стало ясно, що вони бiльше не мають про що розмовляти. Точнiше, що на порядку денному бiльше не може бути врегулювання стосункiв, а лише розiрвання шлюбу й розподiл майна. Був це холодний душ на голову просербських сил в Чорногорiї: бєлградськi коалiцiйнi партнери дали їм до вiдома, що можуть забути на допомогу столицi поки не досягнуть домовленостi у себе вдома.

Чому позицiя офiцiйного Бєлграда раптово змiнилася? Ймовiрно тому, що Коштунiца та його команда збагнули, що бiльшiсть чорногорцiв, хоча й незначна, виступає за незалежнiсть, та що в Чорногорiї зростають антисербськi настрої. Отож, наполягання на збереженнi федерацiї було контрпродуктивним. Через це Бєлград обрав простiший шлях: пустив чорногорцiв нехай самi вирiшать про статус республiки.

В парламентi Чорногорiї вiд початку листопада точаться дебати щодо референдуму про вiдокремлення. Просербськi сили покинули сесiю. Три партiї правлячої коалiцiї поки що не дiйшли згоди щодо кiлькостi виборцiв, яка необхiдна, щоби результати голосування набрали чинностi. Демократична партiя соцiалiстiв президента Мiла Дюкановича вважає, що референдум буде чинним у разi якщо в ньому вiзьме участь бiльше вiд половини виборцiв. Лiберальна партiя наполягає на тому, що вистачає, щоби за незалежнiсть проголосувало бiльше вiд половини тих, хто вiзьме участь в голосуваннi, незважаючи скiльки їх буде. Просербськi сили визнання результатiв зумовляють участю в референдумi двох третин виборцiв.

Посли Сполучених Штатiв й Великобританiї цим разом не закликали чорногорцiв залишитися у складi Югославiї. Вони лише зазначили, що необхiдно досягнути домовленостi щодо процедури та уникнення бойкоту, яким погрожують просербськi сили. Посол Монтґомерi, як пише чорногорська газета “Вiєстi”, запропонував магiчний номер 55: референдум буде чинним якщо в ньому вiзьме участь 55 вiдсоткiв виборцiв та якщо бiльше вiд половини з них проголосує за незалежнiсть. Бєлград не втручається в справу. Урядовцi лише вимагають, щоби чорногорцi якомога скорiше завершили дебати. Сербiя хоче знати де її кордони. Це наразi значнiше вiд того, чи Чорногорiя стане чи не стане самостiйною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG