Доступність посилання

ТОП новини

На кримських журналістів знову тиснуть чиновники


На кримських журналістів знову тиснуть чиновники

Симферополь, 22 листопада 2001 - Про протистояння кримських журналістів з місцевими чиновниками можна, напевно, написати цікаву книгу. Попри активні і дружні протести представників кримських мас-медіа, урядовці продовжують тиснути на журналістів, і, як стверджують останні – втручатися у діяльність місцевих засобів масової інформації.

За межами Криму відомі факти погроз на адресу кримських журналістів з боку високих посадових осіб. Нагадаю тільки останні з них: у серпні сакський міський голова Володимир Швецов погрожував кореспонденту “Кримской газєти” Михайлу Шишлянникову, обіцяючи покалічити і його самого, і його дітей. Тоді ж виконувач обов’язків віце-прем’єра уряду автономії Володимир Тутеров обіцяв заткнути рота двом провідним кримським журналісткам Лілі Буджуровій та Олені Рожен. За обома фактами правоохоронні органи автономії проводили слідчі дії. Правда їхні результати просто смішні – з панами Тутеровим і Швецовим правоохоронці провели виховні бесіди. До того ж 21 листопада Володимира Тутерова кримський парламент затвердив на посаді віце-прем’єра.

А от інший віце-прем’єр – Володимир Казарін, як людина більш витончена – усе ж професор і відповідає за гуманітарну сферу – вирішив діяти не прямими погрозами, а випробуваним адміністративним методом. Як повідомив Комітет з моніторингу свободи преси в Криму, 16 листопада на адресу керівництва Держтелерадіокомпанії “Крим” надійшов офіційний лист від пана Казаріна, в якому високопоставлений чиновник вимагає дати “посадову оцінку” кільком репортажам інформаційної програми “12 хвилин новин”. На його погляд, у них, цитую: “державне телебачення дозволяє собі зневажливо, на межі громадського скандалу висвітлювати діяльність представницької гілки влади”, кінець цитати. Зокрема, Володимир Казарін вважає, що “неповага” - виявлена в сюжеті про похорон кримських вертолітників, які загинули в Абхазії разом із спостерігачами миротворчої місії ООН. Висловлюється ця “неповага” у тому, що, як сказано в листі, в цьому сюжеті була “проігнорована” участь голови Верховної Ради Криму у похороні, що, на думку чиновника, цитую: “грубо порушує принцип об'єктивного, неупередженого висвітлення подій”, кінець цитати. Нагадаю, що Володимир Казарін і спікер Леонід Грач, про висвітлення діяльності якого так турбується віце-прем’єр – однопартійці.

Кримська Асоціація вільних журналістів розцінила це як порушення представником уряду автономії Закону України “Про телебачення і радіомовлення”, стаття 6-а якого забороняє “втручання державних органів, органів місцевого, регіонального самоврядування, їхніх посадових осіб, окремих громадян у творчу діяльність телерадіоорганізацій”.

Тим часом голова кримського уряду Валерій Горбатов так прокоментував свою реакцію на протести журналістів, цитую: “Ми зараз вивчаємо це питання Але, без сумніву, як я і сказав, всі повинні бути рівними перед законом. Нікому не дозволено його порушувати. Тому оцінка буде реальною. Тиску на пресу ми не допустимо”, - заявив в інтерв’ю Радіо “Свобода” Валерій Горбатов. Тим часом Кримська Асоціація вільних журналістів у своїй заяві нагадала главі кримського уряду про його давню обіцянку, цитую: “не допускати тиску на засоби масової інформації з боку урядовців” і “припиняти всі спроби гонинь на мас-медіа”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG