Доступність посилання

ТОП новини

Навколо інтернету


Навколо інтернету

Київ, 23 листопада 2001 - Ситуація, коли народ чи країну намагаються ізолювати від зовнішнього світу, колишнім радянським людям знайома до глибини душі. Чи не єдиним джерелом надходження інформації у ті застійні часи були Західні, чи як їх називали, радянські правителі “ворожі радіоголоси”. У сучасну добу інформаційних технологій, коли Інтернет опановує увесь світ, ізолювати населення, контролювати надходження інформації стає дедалі важче, адже суспільний розвиток зупинити неможливо. Втім, навіть за таких умов противників комп’теризації, свідомих і несвідомих, вистачає.

Тоталітарні режими ніколи не полишали спроб відгородити громадян від проникнення шкідливих, на їхню думку, ідей та інформації. Свого часу, репресивні санкції на користування Інтернетом запровадив режим талібан у Афганистані. В Іраку, Лівії, та деяких інших країнах існують обмеження на користування Інтернетом. Нещодавно президент України Леонід Кучма також піддав критиці... Інтернет. За словами гаранта, Інтернет став як кіллер, у мережу кидають анонімну інформацію, а потім вона з’являється у засобах масової інформації. Кучма наголосив, що сьогодні в Україні немає підстав боятися говорити вголос. Додам лише, що цей голос навряд чи буде почутий. Найбільш впливові українські електронні мас-медіа підконтрольні фінансово-політичним колам, близьким до Президента. За таких умов отримати незалежну інформацію можна, як і колись, через закордонні радіостанції, або ж - Інтернет.

Втім, придбання комп’ютера і модему вимагає чималих коштів. Для пересічного українця він поки що залишається неприступним. Держава через економічні труднощі теж не вкладає належних коштів у комп’ютерні технології. Комп’ютеризація Агропромислового комплексу є просто-таки катастрофічною, - вважає директор Української академії аграрних наук Петро Саблук.

Економісти наголошують на тому, що село є тією ланкою, котра дасть поштовх пожвавленню всього народного господарства. Останні кілька років реформування аграрного сектора це підтвердили. З іншого боку, у самому АПК і в Кабінеті Міністрів, очевидно, недооцінили тих проблем, які вже тепер виявляються через дефіцит інформаційного забезпечення сільського господарства і економіки взагалі. Проблема і в тому, що певна частина високопоставленої бюрократії, як вважає член комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Ярослав Федорин, не зацікавлена у комп’ютеризації.

Не виключено, що повномасштабна комп’ютеризація гальмується і з політичних мотивів. Чиновників різних рівнів лякає можливість отримування населенням не дозованої державними структурами інформації. Цю стурбованість щодо Інтернету і висловив Президент.

Втім, зараз все-таки 21-й вік і доба Інтернету. Цю реальність, на жаль, дехто намагається не помічати, поки що.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG