Доступність посилання

ТОП новини

Передвиборчі очікування в Криму


Передвиборчі очікування в Криму

Симферополь, 23 листопада 2001 - Кримські виборці завжди були досить активними. І хоча політизація початку 90-х років давно минула, усе ж в автономії існує дві досить активні соціальні групи – пенсіонери (їх до 30% усіх виборців) і кримські татари (до 15%), які, як правило, масово відвідують виборчі дільниці і мають більш-менш сталі політичні переконання.

З розвалом в середині 90-х років виборчого блоку “Росія” та дискредитацією так званої російської ідеї, умами значної більшості кримських виборців заволоділи місцеві комуністи, якими керує, як пишуть кримські журналісти, визнаний майстер демагогії і доктор політичних інтриг Леонід Грач. На минулих виборах за КПУ в Криму голосували майже 40% кримчан, у місцевому парламенті ліві отримали третину мандатів. Тепер Леонід Грач заявляє, що у майбутній Верховній Раді Криму буде не 30, а 60 комуністів із 100 депутатів, і прогнозує, що у багатомандатному окрузі на території автономії - КПУ отримає не менше 50% голосів.

Втім, місцеві спостерігачі пояснюють такі оптимістичні заяви лівих - відпрацюванням Леонідом Грачем сценарію провідних московських піарщиків. За даними місцевих журналістів, з Леонідом Грачем зараз працює відомий політ-технолог з Москви Олексій Кошмаров, консультують головного кримського комуніста і фахівці Фонду ефективної політики Гліба Павловського. Схоже, саме за їхньою порадою команда спікера, ітиме на вибори рад усіх рівнів так званим “блоком Леоніда Грача”, де комуністичні лозунги мало згадуватимуться. Закордонні піарщики, схоже, вважають, що популярність головного кримського комуніста серед кримчан уже вища за популярність власне комуністичних ідей. Протистояти Грачу міг лише керівник кримської НДП Сергій Куницин, однак, втративши посаду прем’єра, він втратив можливості зберегти свою високу популярність серед частини виборців. Зараз він намагається створити так званий центристський блок, однак, це поки мало виходить. Попри створення в Києві виборчого блоку “За єдину Україну”, в Криму досі не вдається подолати тертя між Сергієм Кунициним і лідером кримської “Трудової України”, новим прем’єром Валерієм Горбатовим. Останній може розраховувати, хіба що, на адмінресурс, бо “трудовики” в Криму майже не “розкручені”.

Велика бійка очікується за голоси проросійськи налаштованих кримських виборців. Тут крім комуністів пасеться партія “Союз” і аж два “Рускіх блока”. Один з них створено “Російським двіженієм” і “Російською общиною Криму”, інший – Слов’янською партією і Конгресом російських общин.

Кримські татари на вибори йдуть разом з Народним Рухом. Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров переконаний, що блок Віктора Ющенка “Наша Україна”, куди увійшов з обома Рухами Меджліс, отримає 10-15% голосів кримських виборців. А ось до парламенту автономії, за умов, що вибори відбуватимуться за мажоритарною системою, кримські татари, за прогнозами, зможуть провести лише 5-7 депутатів, що Меджліс не влаштовує і він вимагає запровадження квот, або національних округів, щоб отримати не менше 14 мандатів, що пропорційно кількості кримських татар серед населення Криму.

Усі місцеві аналітики прогнозують значний вплив на всі виборчі процеси в Криму так званого адмінресурсу. Оскільки ним в автономії, переважно, володіють комуністи і “трудовики”, то їх поки що і вважають місцевими фаворитами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG