Доступність посилання

ТОП новини

Мiжнародний трибунал у Гаазi висунув додатковi звинувачення проти екс-президента Югославiї Слободана Мiлошевича


Мiжнародний трибунал у Гаазi висунув додатковi звинувачення проти екс-президента Югославiї Слободана Мiлошевича

Бєлград, 26 листопада 2001 – Гаазька прокуратура наприкiнцi минулого тижня нарештi передала суддям й обвинувачувальний акт у зв’язку iз злочинами в Боснiї й Герцеговинi. Нагадаємо, що Слободана Мiлошевича ранiше звинувачено iз злочинiв у Косовi та Хорватiї. Експерти припускали, що саме в цьому документi буде висунуто найважчi звинувачення. Так i сталося. Колишнього президента Югославiї та його соратникiв звинувачено з геноциду.

Геноцид – це дiї, якi мають на метi знищити цiлком або частково яку-небудь нацiональну, расову або релiгiйну групу. На думку прокуратури, офiцiйний Бєлград та боснiйськi серби, очолюванi Радованом Караджичем й генералом Младичем, мали на метi знищити бошнякiв – слов’янських мешканцiв Боснiї й Герцеговини, якi сповiдують iслам. Сили боснiйських сербiв, при активнiй допомозi Сербiї, лiквiдували тисячi бошнякiв, вивезли кiлькасот тисяч осiб. В захоплених мiстах вони проводили етнiчнi чистки й намагалися стерти усi слiди бошняцької цивiлiзацiї й релiгiї, вiд мечетей до пам’яток культури. Ще й нинi, шiсть рокiв пiсля закiнчення вiйни серби не дозволяють, щоби бошняки повернулися в Сребренiцу, Банялуку, Фочу, Зворник, Бiєлiну та iншi мiста де вони колись становили бiльшiсть населення. В мiсцях, де колись стояли мечетi, як правило, побудовано ресторани.

Нагадаємо, що незалежна бєлградська преса iще на початку дев’яностих рокiв оприлюднила уривки документiв, якi свiдчили про намiр влади вивезти бошнякiв й приєднати до Сербiї схiднi та пiвнiчнi областi Боснiї й Герцеговини. Йшлося про план пiд назвою “Рамки”. Офiцiйнi органи нiколи не спростували iснування такого плану. Офiцiйна преса в той же час оприлюднила чимало матерiалiв, в тому числi заяв лiдерiв боснiйських сербiв та сербських урядовцiв й науковцiв, якi виступали за знищення бошнякiв. Оприлюднено й записи телефонних розмов Мiлошевича з Радованом Караджичем, якi свiдчать про участь сербських сил в агресiї на Боснiю й Герцеговину. Проте, юристи зазначають, що газетнi матерiали та записи розмов – це недостатнi докази. Чи прокуратура має й iншi, невiдомо.

Лiдери Республiки Сербської, що в складi Боснiї й Герцеговини, занепокоєнi новими звинуваченнями проти Мiлошевича, оскiльки ними стверджується, що ця сербська напiвдержава споруджена на геноцидi. Не мiг промовчати й президент Воїслав Коштунiца. У iнтерв’ю британськiй газетi “Сандей таймс” вiн зазначив, що слiдчим суддям Трибуналу не буде видано документи з вiйськових архiвiв, оскiльки вони мiстять окремi державнi таємницi. Таким чином глава держави посередньо визнав, що в Бєлградi є документи, якi свiдчать про участь югославських сил у вiйнi в сусiднiй країнi. Чому Коштунiца захищає свого попередника та його спiвучасникiв? Ймовiрно тому, що й вiн, хоча не був при владi, належав до тих, якi виступали за створення великої Сербiї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG