Доступність посилання

ТОП новини

Привид фракції “Єдність” блукає кулуарами українського парламенту


Привид фракції “Єдність” блукає кулуарами українського парламенту

Київ, 26 листопада 2001 - Мер Києва Олександр Омельченко, який нещодавно очолив Українську партію “Єдність”, оголосив, що незабаром у парламенті буде створено і одноіменну партійну фракцію. За його словами, деякі депутати, “або невиїздні, або тримаються за депутатську недоторканність”. Олександр Омельченко пообіцяв, що в його фракції депутати будуть “і виїздними, і доторканими”. Але, як жартує інший депутат Олександр Волков: “пообіцяти, ще не означає одружитися”.

В Україні, як правило, кожен політик, який себе поважає, намагається контролювати політичну партію. А якщо цей політик вважає себе вже зовсім крутим, то створює в парламенті партійну фракцію.

Де візьме київський міський голова Олександр Омельченко, як мінімум 14 народних депутатів, необхідних для створення фракції, поки що лишається загадкою. Але він гучно заявив, що аж два десятки парламентаріїв бажають об‘єднатися у фракції “Єдність”.

У парламенті про них нічого не чули. Від комуністів, та й взагалі лівих, до фракції київського мера навряд чи хто перейде. Не залишатимуть свої фракції і представники правих та зелених. На думку парламентських старожилів, Олександр Омельченко може розраховувати хіба що на позафракційних, та мігрантів з НДП, “Солідарності” та Регіонів України.

Про можливість створення у нової фракції я запитав у першого заступника голови Верховної ради України Віктора Медведчука. Він одночасно очолює Соціал-демократичну партію України (об‘єднану), яка має в парламенті фракцію:

“Я чув про цю інформацію. У нас в парламенті можливо все, в тому числі і створення ще однієї фракції”.

Нічого не знає про фракцію Олександра Омельченка “Єдність” і колишній спікер парламенту, голова Соціалістичної партії України та фракції соціалістів і селян Олександр Мороз:

“Все можливо. Тільки я не знаю з кого вона буде складатися, ця фракція. Якщо є у нього 15 депутатів, які його підтримуватимуть, входити в його партію, чи якимось іншим чином будуть виражати його підтримку, то це все можна зробити. Це процедура не складна”.

Якщо нова фракція і буде створена, вона увійде до парламентської більшості. Однак її голова Олександр Карпов також нічого про це не чув:

“Він оголосив, значить він щось знає з цього приводу. Мені нічого не відомо”.

Традиційно багатослівнішим був народний депутат Борис Безпалий Фракція “Реформи-конгрес”, партія “Реформи і порядок”:

“Мені не відомо. Те що заявив Олександр Омельченко, мер нашого Києва – це для мене особисто була нова інформація, тому ніяких прізвищ щодо кількості я нічого прокоментувати не можу. Єдине, що я можу сказати, реальність може бути в тому, що ті депутати, які йдуть по округах для Києва, можливо, для когось із них це буде цікавим. Хто збирається балотуватися в Києві, все ж таки партія Київського мера.”

Зазначу, що парламентська фракція – це не лише 14 депутатів. Це ще й машина за бюджетний рахунок, окреме приміщення в парламенті. Квота на виступ у сесійному залі. А ще, нагадаю, що в минулому парламенті вже була депутатська група “Єдність”. Яку, зокрема, очолював колишній прем‘єр-міністр України Павло Лазаренко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG