Доступність посилання

ТОП новини

Новий етап переговорів на Близькому Сході…


Новий етап переговорів на Близькому Сході…

Прага, 26 листопада 2001 – Напруження на Близькому Сході не спадає. Нові терористичні акти палестинських екстремістів мали місце сьогодні на контрольно-пропускному пункті Ерец, а також невдала спроба замаху на життя начальника генерального штабу збройних сил Ізраїлю генерала Шаула Мофаза. А Ясіра Арафат тимчасом демонструє дипломатичну активність в Саудівській Аравії, Єгипті і Йорданії. На таком фоні у понеділок розпочинає свою миротворчу місію нова американська делегація на Близькому Сході.

Основною особою нової американської делегації на ізраїльсько-палестинських переговорах виступає нині відставний генерал Ентоні Зіні, який колись брав активну участь у формуванні американської політики щодо Іраку і добре обізнаний з Єгиптом та Йорданією. Оглядачі вважають, що цей політик буде знайомитися з особливостями ситуації на місці і має можливість працювати в регіоні довший час. До складу американської делегації входить також заступник державного секретаря США Вільям Бернс.

В Ізраїлі покладають великі надії на нову дипломатичну місію з Вашінґтона і робиться багато для посилення безпеки переговорів. З цього приводу, за ініціативою американського представника на Близькому Сході, у неділю ввечері відбулася зустріч представників сил безпеки Ізраїлю та Палестинської автономії. Прем’єр ізраїльського уряду Арієль Шарон заявив, що його сторона надає особливого значення режиму припинення вогню, чого має притримуватися й палестинське керівництво. Цей візит американської делегації, на думку Шарона, має прояснити вагомість намірів Ясіра Арафата вести справжні мирні переговори.

На нещодавніх переговорах Арафата з саудівським керівництво йшлося про сприйнятність в автономії американського плану Мітчела і про необхідність дотримання Ізраїлем своїх обіцянок і припинення атак на палестинські поселення. А деякі представники Палестинського автономії, зокрема, начальник палестинської розвідки Амін Ель-Хінді, заявляють, що нададуть американській делегації звіт, у якому йдеться про конкретні імена палестинських жертв з боку ізраїльських військових та про матеріальну шкоду, завдану ізраїльськими воєнними нападами на палестинські поселення.

Спостерігачі вважають, що наступний етап переговорів між сторонами конфлікту на Близькому Сході буде важиким і тривалим. Про це свідчать і нинішні зведення з місць терористичних актів і обстрілів, де є поранені і вбиті. А екстремісти з організації «Хамас» оголосили про свою відповідальність за сьогоднішні теракти на кордоні з Ізраїлем та в секторі Ґаза. Не дарма прем’єр Ізраїлю Арієль Шарон нагадав у понеділок, що перш аніж розпочнуться переговори з палестинцями, має минути 7 днів абсолютно спокою між Ізраїлем та Палестинською автономією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG