Доступність посилання

ТОП новини

Британський уряд екстренно провів через парламент закон, який репродуктивне клонування людини вважатиме карним злочином


Британський уряд екстренно провів через парламент закон, який репродуктивне клонування людини вважатиме карним злочином

Лондон, 26 листопада 2001 – Винесення екстренного законопроекту щодо заборони репродуктивного людського клонування збіглося з оголошення американських учених про усчпішне клонування першого людського зародка. У Британії ж Верховний суд нещодавно визнав, що в нинішньому законодавстві країни нема нічого, що могло б леґально зупинити, або навіть реґулювати репродуктивне клонування людини. Новий законопроект з двох статтей, що його терміново підготувало британське міністерство здоров’я, у понеділок розглядають в Палаті лордів, а в четвер – у Палаті громад парламенту. Законопроект дефінує як злочин, що карається штрафом і ув’язненням до десяти років, імплантацію жінці людського ембріону, що його створено способом іншим, ніж запліднення. Це покарання буде спрямовано проти відповідального лікаря, а не проти пацієнта.

Позаяк репродуктивне клонування людини є питанням моралі й сумління, депутатам усіх партій дано право вільного голосування. Окремо від нового закону британський уряд подасть апеляцію проти вироку Верховного суду, згідно з яким людське репродуктивне клонування не є протизаконним. Водночас, постанова суду відкидає контрольоване ліцензування заміни клітини зародка як альтернативне джерело клітин для медичних дослідів. Верховний суд визначив, що Акт про людське запліднення і ембріонологію 1990-го року, який реґулює дослідження ембріону людини в Британії, стосується лише зародків, створених шляхом запліднення, а не заміни клітини, що є технікою, яка застосовується для клонування. Цю техніку не було винайдено, коли ухвалювали цей Акт. Уперше це було помічено, коли шотландські вчені 1997-го року створили клоновану вівцю Доллі.

Одначе, уряд також залишає відкритою можливість використання клонованих клітин для досліджень в галузі ембріонології. Ці дослідження потрібні для профілактики серйозних захворювань. Тривогу уряду викликало ще й те, що після постанови Верховного Суду італійський ембріонолог Северіно Антинорі заявив, що хоче переїхати до Британії з метою створення та імплантації клонованих зародків.

Тим часом, директор доброчинної організації Життя Пітер Ґаррид, що виступає проти досліджень ембріона, скритикував новий законопроект за те, що він забороняє лише імплантацію жінці клонованого зародка, а не його створення. Він сказав, що теоретично людський зародок можна буде імплантувати тварині або чоловікові. «Закон дозволить нереґульоване створення клонованих людських зародків»,- довав пан Ґаррид. Далі їх можна буде експортувати або імплантувати десь на кораблі у нейтральних водах «суррогатній» матері. Це, мовляв, небезпечно і абсолютно безвідповідально.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG