Доступність посилання

ТОП новини

Боннська конференція у справі афганського тимчасового уряду


Боннська конференція у справі афганського тимчасового уряду

Прага, 27 листопада 2001 – Сьогодні в Бонні під егідою ООН розпочалася конференція у справі сформування тимчасового уряду Афганістану за участю ьільшості етнічних, релігійних і племінних груп країни. Після вступної частини більшість дискусії ведуться у рамках спеціалізованих груп. Водночас в Ісламабаді під егідою міжнародних фінансових організацій розпочалася нарада, присвячена шляхам післявоєнної відбудови Афганістану.

Спочатку організатори боннської конференції очікували прибуття принаймні 50-ти делегатів від різних афганських угруповань. Проте остаточно на відкриття конференції прибуло лише ЗО осіб від чотирьох найчисленніших політичних та етнічних груп, передусім від Північного альянсу, який за підтримкою антитерористичної коаліції поставив під свій контроль більшість території країни, і від колишнього короля Афганістану Заїр Шаха, який має підтримку з боку центральних і південних пуштунських провінцій. До речі, колишній король, який живе на вигнанні вже протягом останніх 28-ми років, теж користується підтримкою з боку Заходу.

Представники ООН розглядають нинішню конференцію, як історичну нагоду для відновлення, а радше установлення в Афганістані миру і стабільності після кількох десятиліть радянської окупації і кривавої громадянської війни.

За словами представника ООН, мета конференції – сформувати національну раду Афганістану «лоя їрґа» і тимчасовий перехідний уряд, який, після затвердження національною радою, мав би присупити до виконання своїх обов’язків протягом наступних трьох місяців і до якого протягом цього часу мали б увійти дальші члени від різних провінцій і політичних та релігійних груп. Далі національна рада мала би приступити до опрацювання конституції країни, в основу якої мали б лягти принципи демократії й пошанування етнічних, релігійних, а також індивідуальних прав афганських громадян. Перехідний уряд мав би функціонувати два роки, тобто до перших загальних виборів і сформування постійного уряду країни. Організатори конференції, як підкреслюють журналісти, усвідомлюють, що нинішнє завдання надто тяжке, щоб розраховувати на швидкий успіх, проте вони вірять, що за політичної і фінансової підтримки міжнародної спільноти цю програму ООН можна буде реалізувати. Ідеться передусім про фінансову й економічну допомогу з боку Сполучених Штатів і країн Європейського союзу.

Саме у день відкриття боннської конференції в Ісламабаді розпочали свою нараду представники міжнародних фінансових організацій, які протягом наступних трьох днів обговорять шляхи післявоєнної відбудови Афганістану. У цій зустрічі, яку організували Програма розвитку ООН, Світовий банк і Азійський банк розвитку, беруть участь фінансові експерти, інвестори і фахівці від справ розподілу і контролю над фінансовими дотаціями. Згідно із приблизними попередніми оцінками, які з’явилися у західній пресі, для відбудови Афганістану потрібно буде принаймні 25 мільярдів доларів.

Нагадаймо, що Заходові й зокрема Сполученим Штатам ішлося про ліквідування в Афганістані міжнародної терористичної організації Бін Лядена «Аль Кайда» і створення у цій країні умов для демократичного розвитку, який усуне грунт для підтрими міжнародного тероризму.

Серед журналістів є, однак, чимало скептиків, які мало вірять у швидку демократію у цій етнічно розсвареній країні і підхоплюють саме такі елементи, які підтверджують їх похмурі прогнози. Згідно з повідомленнями, кабульські жінки запланували на вівторок марш розкріпачення афганської жінки. Міністр внутрішніх справ Північного альянсу, який контролює афганську столицю, заборонив цю маніфестацію, заявивши організаторові маршу у приватній розмові, що із правами жінок ще слід почекати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG