Доступність посилання

ТОП новини

Організація «Human Rights Watch» закликає гуманно ставитися до полонених в Афганістані


Організація «Human Rights Watch» закликає гуманно ставитися до полонених в Афганістані

Прага, 28 листопада 2001 - Міжнародна правозахисна організація «Human Rights Watch» 26 листопада звернулася до Сполучених Штатів та їхніх союзників в Афганістані з закликом – гарантувати гуманне ставлення до полонених.

«Human Rights Watch» закликала офіційний Вашингтон виділити необхідні кошти для забеспечення гуманного утримання в Афганістані полонених бійців «Талібану» та іноземних найманців, які воювали на їхньому боці. Йдеться, як про тих, хто добровільно склав зброю, так і захоплених у полон. Водночас правозахисники закликають не допустити аби військові злочинці з рядів «Талібану» уникли судової відповідальності.

У заяві правозахисників мовиться про підрозділи антиталібського угруповання, що після двотижневої оборони міста Кундуз, загалом, здалися у полон. «Human Rights Watch» звертає особливу увагу на полонених іноземців, які воювали на боці «Талібану». Відповідальність за їхню подальшу долю правозахисники, до певної міри, покладають на Сполучені Штати, оскільки американські військові раніше заявляли, що іноземні бойовики, які воювали у місті Кундуз, не повинні отримати право на виїзд до третьої країни.

З іншого боку, правозахисники наголошують, що серед бійців «Талібану» в Кундузі були два афганських командири, мулла Дадаулла і мулла Фазіль, які причетні до скоєння серйозних порушень прав людини в Афганістані за останні роки. За даними «Г’юмен Райтс Вотч», у червні цього року військові, якими керував Дадаулла спалили тисячі будинків у районі Якаоланґ – населеному пункті, де проживають, в основному, мусульмани-шиїти. Тоді,як розповідають очевидці, більшість цивільних мешканців утекли в гори, а над тими, що залишилися, таліби вчинили жорстоку розправу. Окрім цього, за повідомлення правозахисних груп, Дадаулла також відповідальний за вбивство мусульман-шиїтів у містах Сайдабабі і Мазарі-Шаріф у 1998 році. А іншого талібського командира муллу Фазіля правозахисники звинувачують у публічних стратах 170 мусульман-шиїтів, що мали місце в січні цього року у вже згаданому місті Якаоланґ.

Міжнародна правозахисна організація «Human Rights Watch» висловлює побоювання, що ці два командири, котрі на початку цього тижня розпочали переговори з представниками Північного альянсу (Об’єднаного Антиталібського Фронту), можуть уникнути арешту і суду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG