Доступність посилання

ТОП новини

Яким бути виборам до кримського парламенту?


Яким бути виборам до кримського парламенту?

Симферополь, 29 листопада 2001 - Про змішану систему виборів у Криму не може бути й мови, - таку заяву для преси зробив кримський прем’єр Валерій Горбатов. У ці дні український парламент розглядає законопроект “Про вибори депутатів Верховної Ради АРК”.

Як повідомила в четвер прес-служба Ради міністрів Криму, кримський прем’єр Валерій Горбатов категорично проти того, щоб майбутні вибори депутатів Верховної Ради АРК проходили за змішаною системою. У заяві Валерія Горбатова для преси мовиться, що він у цьому питанні цілком і повністю підтримує позицію президента Леоніда Кучми, який наполягає на ухваленні такого закону про вибори до Верховної Ради АРК, який базувався б виключно на мажоритарній системі. Кримський прем’єр каже, що в Криму немає самостійних політичних партій, а ті регіональні відділення всеукраїнських партій насправді є політичними клубами і впливу на населення не мають. Слід сказати, що Валерій Горбатов є представником “Трудової України” – партії, яка поки що мало відома в Криму.

Комуністи, які користуються чималою популярністю серед частини виборців, наполягали на пропорційній системі, згодом, лідер кримської організації КПУ Леонід Грач заявив, що найбільш прийнятна для Криму є змішана система – 50 на 50%. Він навіть доручив кільком кримським комуністам – депутатам Верховної Ради України виступити з відповідною законодавчою ініціативою. Правда, їх випередив народний депутат України, один з лідерів партії “Союз” Лев Міримський, який подав свій проект, теж розроблений на основі змішаної виборчої системи, й український парламент у вересні підтримав його у першому читанні.

Водночас, кримські татари наполягають на своєму гарантованому представництві у Верховній Раді АРК. За словами лідера Меджлісу Мустафи Джемілєва, їх влаштує пропорційна чи змішана система виборів, або ж запровадження квот. Його заступник Рефат Чубаров каже, що зараз обговорюється варіант, який передбачає мажоритарну систему і створення спеціальних національних округів. За неофіційною інформацією, цей проект підтримує президент Леонід Кучма, який у надісланому до парламенту листі рекомендував депутатам врахувати інтереси кримськотатарського народу.

Чи прислухається Верховна Рада України до пропозицій президента і кримського прем’єра – покаже час. А поки в Криму не знають, за яким принципом весною тут проходитимуть вибори.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG