Доступність посилання

ТОП новини

Війна проти тероризму – наступна фаза іракський режим Саддама Гусейна та його програми озброєнь масового знищення?


Війна проти тероризму – наступна фаза іракський режим Саддама Гусейна та його програми озброєнь масового знищення?

Вашингтон, 29 листопада 2001 - Афганістані тривають операції американських спеціальних підрозділів проти терористичної мережі Аль Каїда, звинуваченої у терактах проти США 11-го вересня та проти ватажків режиму Талібів. У Бонні йдуть переговори під егідою ООН про формування майбутньої афганської влади. Тим часом по обидва боки Атлантики розгорнулись дискусії про те, чи Сполучені Штати планують розпочати другу фазу війни проти тероризму в Іраку, де режим Саддама Гусейна продовжує програми виготовлення озброєнь масового знищення.

Офіційний Вашингтон протягом минулих десяти років вважав й далі вважає режим Саддама Гусейна та його програми виготовлення зброї масового знищення як загрозу національним інтересам США та безпеці в регіоні. У понеділок президент США Джордж Буш заявив, що “пан Садам Гусейн повинен дозволити інспекторам ООН повернутись у країну й довести таким чином, що не виготовляє зброї масового знищення”. На запитання про те, що станеться й які наслідки можна очікувати у випадку іракський лідер відмовиться дати дозвіл на повернення інспекторів ООН президент Буш перестеріг:

“Він довідається про те.”

Ці слова Буша викликали спершу хвилю спекуляцій а відтак й серйозних заяв з боку союзників по антитерористичній коаліції. Як відомо численні близько-східні країни як також Франція, Росія й Китай вважають за необхідне тримати Сададма Гусенйа під контролем, щоправда водночас вести ділові й бізнесові справи з іракським режимом. У середу німецький Канлер Гергард Шроедер та міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер під час парламентського обговорення наголосили на тому, що розширення конфлікту на Ірак могло б призвести до напруження стосунків між Вашингтоном та європейськиим столицями й між Сполученими Штатами та Росією. Щоправда виступаючи у у Вашингтоні державний секретар США Колін Пауелл, хоча й не дав чіткої відповіді щодо намірів США то певною мірою заспокоїв союзників:

“Президент і Міжнародне співтовариство, ми усі, маємо цілий спектр можливих заходів, щоб покласти край програмам виготовлення озброєнь масового знищення, над якими Саддам Гусейн працює щонайменше десять років.”

Зазначимо, що на днях США та Росія досягли компромісу у Раді безпеки ООН щодо продовження на шість місяців гуманітраної програми для іракського населення - “Нафта в обмін на продовольство”. Москва, Париж й Рекін ще донедавна виступали за припинення санкцій запроваджених проти Іраку 11-років тому. У середу однак, Росія, яка має право вето в Раді безпеки ООН й досі виступала найбільшим союзником Іраку, погодилася на вимогу Вашингтона розширити список заборонених для завезення в Ірак товарів, які можливо використати для військових цілей. Сполучені Штати погодилися на пропозицію російської сторони щодо внесення в проект резолюції вияснення вимог, які повинен виконати Ірак, щоб було припинено режим санкцій проти нього. Деякі експерти вважають, що нещодавні заяви найвищих представників Сполучених Штатів щодо Іраку були власне політично-дипломатичним нагадуванням Раді безпеки ООН про невідкладну необхідність зайнятися власне справою Іраку й проблемою поверенення інспекторів ООН по знищенню іракських програм озброєнь масового знищення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG