Доступність посилання

ТОП новини

Заява президента України Кучми про відмову від західних кредитів для добудови двох атомних реакторів та його наміри завершити цей проект за допомогою Росії викликали неодназначну реакцію в Німеччині


Заява президента України Кучми про відмову від західних кредитів для добудови двох атомних реакторів та його наміри завершити цей проект за допомогою Росії викликали неодназначну реакцію в Німеччині

Бонн, 30 листопада 2001 - Представники фракції партії «Союз 90/Зелені» у бундестазі привітали такий розвиток подій. Водночас християнські демократи висловили побоювання, що це може мати негативні наслідки для рівня безпеки атомних електростанцій в Україні.

Першими на заяву президента України Леоніда Кучми в Німеччині відреагували представники партії «Союз 90/Зелені». Депутат бундестагу від «зелених», експерт з питань енергетики Міхаеле Хуштедт привітала наміри України відмовитися від кредитів Європейського банку реконструкції та розвитку, які планувалося виділити для добудови двох атомних реакторів у Рівному та Хмельницькому. Оскільки таким чином Німеччина, яка проголосила про відмову від використання атомної енергії, також не буде більше змушена фінансувати цей проект. Водночас у ФРН почали лунати побоювання, що відмова від західних кредитів може негативно вплинути на рівень безпеки атомних електростанцій в Україні. Адже, як заявив експерт з питань захисту довкілля парламентської фракції Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів Петер Патцьорек, таким чином “Німеччина може втратити вплив на розвиток енергетики в Україні і шанс передати їй німецькі технології, які відповідають всім найвищим вимогам безпеки”.

Нагадаю, що однією з умов надання Україні західного кредиту є створення нової незалежної структури, яка б контролювала рівень ядерної безпеки на атомних електростанціях. Ця умова, однак, виконана не була. Цілком імовірно, що тепер Київ спробує використати при добудові атомних реакторів у Рівному та Хмельницькому більш дешеві технології, які, однак, не відповідатимуть міжнародним нормам. Представники міжнародної екологічної організації “Грінпіс”, однак, сумніваються в тому, що тепер цей проект взагалі колись буде реалізовано. Говорить експерт “Грінпіс” з питань енергетики Торстен Мюнхмайер:

“Для добудови двох атомних реакторів необхідно приблизно півтора мільярди доларів. Цю суму можна скоротити на 30 відсотків за рахунок пониження рівня безпеки. Але навіть менша сума є нереальною ані для України, ані для Росії з огляду на економічне становище в цих країнах. Тому заяву президента Кучми про наміри добудувати атомні електростанції за допомогою Росії ми розглядаємо, як окозамилювання”, - заявив представник міжнародної організації “Грінпіс” Торст Мюнхмайер. На його думку, Україні взагалі не потрібно будувати нові електростанції, оскільки проблема полягає не в дефіциті електроенергії, а в її нераціональному використанні та несплачених рахунках. “Якщо в країні панує голод через те, що люди не в стані платити за хліб, то будівництво нової пекарні навряд чи допоможе розв’язати цю проблему”, - зауважив Торстен Мюнхаймер, експерт з енергетики міжнародної екологічної організації “Грінпіс”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG