Доступність посилання

ТОП новини

У четвер на летовищі Рузинє в Празі був затриманий відомий лідер узбецької опозиції, голова Демократичної партії Узбекистану поет Мухаммад Солих


У четвер на летовищі Рузинє в Празі був затриманий відомий лідер узбецької опозиції, голова Демократичної партії Узбекистану поет Мухаммад Солих

Прага, 30 листопада 2001 - Відомий узбецький дисидент Мухаммад Солих прилетів до Праги з Голландії на запрошення Радіо «Свобода». На летовищі під час паспортного контролю його як особу, підозрювану в скоєнні злочинів, затримала чеська поліція.

Подія відразу привернула до себе увагу. По-перше тому, що 52-річнй Мухамед Солих вже тривалий час належить до узбецької політичної опозиції. Зокрема, на президентських виборах в Узбекистані в 1991-ому році він був єдиним суперником нинішнього президента Іслама Каримова. По-друге, Мухаммед Солих вже 7 років, як є політичним емігрантом. Ще в 94-ому під тиском переслідувань узбецьких спецслужб він був змушений покинути батьківщину, однак всі ці роки не припиняв активно займатись політичною діяльністю.

На моє запитання, чи при затриманні узбецького дисидента враховувалось, що Мухаммад Солих є політичним утікачем, речник Празького міського управлавління поліції пані Іва Кнолова відповіла, що все залежитиме від того, яких злочинів допустилась чи не допустилась особа. Якщо буде доведено, що злочини були скоєні, то в цьому випадку статус біженця впливу на вирок суду не матиме.

Зрозуміло, що справа про антидержавну діяльність Мухаммада Соліха сформована нинішніми владними структурами Узбекистану. Вже раніше правоохоронні органи звинуватили авторитетного борця за права людини Солиха в підготовці державного перевороту, у зв´язках з групами ісламських повстанців з Афганістану, а також у причетності до теракту в Ташкенті, що стався 16 лютого 99-ого року. Відбувся навіть суд, який заочно засудив Мухаммада Салиха до 15-ти з половиною років ув´язнення в колонії суворого режиму.

У справі затримання в Празі Мухаммада Солиха в п´ятницю відбулось засідання міського суду. Ось що про його результати нам повідомила редактор узбецької редакції Радіо «Свобода» Заміра Ешонова:

З.Ешонова: За вердиктом суду Мохаммад Солих буде утримуватись в празькій тюрмі Панкрац протягом 40-а днів. За цей час Узбецьке міністерство юстиції має надати в розпорядження Праги документи, котрі мали б довести, що затриманий причетний до тероризму. Якщо цього зроблено не буде, Мухаммад Солих буде автоматично з тюрми звільнений.

На захист затриманого в Празі узбецького правозахисника виступили вже Міжнародна ліга з прав людини, Міжнародна амністія, «Хьюмен Райтц Уоч», інші організації. На їхню думку, сьогодні в Узбекистані за сфабрикованими доказами вже сидить за ґратами понад 7 тисяч осіб, нерідкими при допитах є катування. Троє братів Мухаммада Солиха вже також перебувають в тюрмі в Узбекистані. За таких обставин розраховувати на об´єктивне розслідування справи на батьківщині затриманому в Празі узбецькому дисиденту Мохаммаду Солихові тяжко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG