Доступність посилання

ТОП новини

Сполучені Штати дивляться на свою місію в Афганістані як на тимчасову


Сполучені Штати дивляться на свою місію в Афганістані як на тимчасову

Н’ю Йорк, 3 грудня 2001 - Сполучені Штати прагнуть уникнути майбутніх військових зобов’язань в Афганістані. Коли війна завершиться остаточним поваленням талібського режиму і знищенням терористичної мережі Аль-Каіда, американці не мають жодного наміру залишатися там ані з миротворчою місією, ані з державнотворчою, як заявив журналістам високопоставлений працівник державного департаменту. За його словами, Сполучені Штати ладні бути партнерами, згодні надати допомогу щодо визначення нових політичних та економічних шляхів Афганістану, але не збираються брати участь у міжнародному миротворчому війську, на яке ляже важке завдання – повернути стабільність країні, де протягом останніх двох десятирічь не припинялася війна. Десять років – проти радянських окупантів, і ще понад десять точилася громадянська війна, міжусобна, бо ж традиційно ворогують між собою місцеві вожді племен та інші воєводи, змагаючись за владу и вплив.

Інший урядовець високого рангу сказав кореспондентові “Н’ю-Йорк Таймс”, що міжнародний миротворчий контингент може бути зформований за участю військ таких країн, як Німеччина, Йорданія та Бангладеш.

Міністр оборони Сполучених Штатів Дональд Рамсфелд в телевізійному інтерв’ю сказав, що навряд чи Америка візьме участь у миротворчих військах. А його заступник Пол Вулфовіц відверто заявив, що афганський звичай з легкістю міняти союзників робить цю країну взагалі небезпечною для іноземців. І далі, цитую його інтерв’ю: “Урок, що ми його засвоїли, урок, що його інші відчули на собі в минулому, це те, що в тій країні союзників міняють не лише щороку, а й щомісяця, і єдине, що може об’єднувати афганців упродовж часу – це нехіть щодо іноземців”.

Оглядачі вважають ці заяви сигналом на адресу учасників конференції у Бонні, які ніяк не можуть домовитись про склад майбутнього коаліційного уряду в Афганістані. Як зауважив Білл Райлі, популярний коментатор телемержі Фокс, звертаючись до афганців – хлопці, не розраховуйте на те, що після того, як ми допомогли вам позбутися талібів, ми також полагоджуватимемо ваші власні чвари.

Генеральний секретар ООН Кофі Аннан і Лахдар Брагімі, спеціальний посол ООН до Афганістану, висловилися проти постійної присутності миротворчих сил ООН в Афганістані, оскільки ці війська можуть бути атаковіані з кількох сторін. Ідеальним, на їхню думку, був би власне афганський миротворчий контингент. Цікаво, як скептично оцінили у Вашінгтоні прибуття до Кабула російської дипломатичної та допомогової місії. Москву закликають не підтримувати Північного Альянсу та його президента Бурхануддіна Рабані у претензіях на урядову легітимність в Афганістані і не нав’язувати з ним дипломатичних відносин. Американці прагнуть, щоб до нового, пост-талібського уряду входили представники усіх племен Афганістану, а не лише таджики та узбеки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG