Доступність посилання

ТОП новини

Долею полонених в Афганістані занепокоєні не лише правозахисні організації


Долею полонених в Афганістані занепокоєні не лише правозахисні організації

Прага, 3 грудня 2001 - За повідомленням інформаційних агентств, 28 листопада у місті Тахта-Пуль, що знаходиться неподалік останнього оплоту талібів - Кандагару, було розстріляно 160 полонених бійців, які воювали на боці «Талібану». Серед них, окрім афганців, були також пакистанці. Їх стратили пуштунські загони, підпорядковані колишньому губернатору провінції, що повстали проти талібів. Про деякі деталі цього розстрілу розповів журналістам один з пуштунських польових командирів.

Перед вирішальним наступом, керівництво пуштунських збройних формувань намагалося переконати противника добровільно скласти зброю. Тим, хто здався у полон до початку операції, було збережено життя. А тих, хто чинив збройний спротив і під час бою потрапив у полон – було страчено. Полонених ставили у шеренгу і розстрілювали. Їхні тіла закопано у так званих «братських могилах» - по 10-12 осіб.

В інтерв’ю агентству «Ройтер», пуштунський командир Ґуль Аґе підтвердив цю розповідь, зауваживши, що страчені не скористалися шансом на життя, бо не захотіли добровільно скласти зброю. А ще один представник пуштунів Ахмед Карзай, говорячи про талібських командирів, наголосив, що деякі з них не мають шансів на життя. «Якщо я дам їм амністію, - зауважив він, то їх захочуть убити два мільйони інших осіб. І їх не зможуть захистити навіть Об’єднані Нації, бо вони (талібські командири) самі вбивали».

Представники правозахисної організації «Human Rights Watch» назвали розстріл у місті Тахта-Пуль «серйозним воєнним злочином».

Тим часом, надійшли повідомлення про вцілілих полонених з числа талібів та іноземних найманців, які брали участь у повстанні в цитаделі Кала-йі-Джанґі поблизу міста Мазарі-Шаріф. За повідомленням світової служби Бі-Бі-Сі, їх знайшли у підвалі фортеці, декотрі з них поранені.

Нагадаємо, що протягом трьох днів, 25-27 листопада, війська Об’єднаного антиталібського фронту, за підтримки американської авіації, придушили повстання полонених у цитаделі Кала-йі-Джанґі. Представники антиталібської коаліції повідомили, що під час цього придушення загинулі усі полонені (близько 450 осіб) і ніхто з них не захотів скласти зброю.

Верховний комісар ООН з прав людини Мері Робінсон підтримала заклик правозахисних організацій, у тому числі «Міжнародної амністії», провести розслідування факту загибелі полонених під час придушення повстання у місті Мазарі Шарів та з’ясувати обставини, за яких спалахнуло повстання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG