Доступність посилання

ТОП новини

Олександр Омельченко став головою партії “Єдність”, а Ліберальна партія України засновником блоку “Наша Україна”


Олександр Омельченко став головою партії “Єдність”, а Ліберальна партія України засновником блоку “Наша Україна”

Київ, 3 грудня 2001 - На політичній орбіті України обертається три блоки, які РЕАЛЬНО претендують на проходження до Парламенту і прямо, чи опосередковано розраховують на шматочок так званого “адміністративного ресурсу”. Це “Єдність”, “За єдину Україну” та “Наша Україна”.

Активісти “За едУ” зібралися у Харкові і фактично визначили першу двійку виборчого списку. Очолить блок глава президентської адміністрації Володимир Литвин, а за ним буде прем‘єр-міністр Анатолій Кінах.

Мер Києва Олександр Омельченко, після обрання його на цю посаду у 99 році, пообіцяв, що займатиметься виключно господарством, і жодної політики. Нині, він змінив свою думку.

Ось як Олександр Омельченко пояснив це делегатам з‘їзду партії “Єдність”:

“У 1991 році ми голосували, щоб було краще, але вже у 98 та 99 роках голосували, щоб не було гірше. Ми маємо суспільство, де більшість народу програє від так званих реформ, а еліта нації усунена від управління країною. Маємо суспільство, де влада фактично потрапила до привілейованих олігархічних груп, які живуть за принципом самодостатності, де більшість народу за межею зубожіння. Хіба це можна назвати справедливістю, хіба такої справедливості ми прагнемо?”

Чого прагне український народ, кожен передвиборчий блок розуміє по своєму. Так “За єдину Україну” проводить акцію “Діалог”, де населенню пропонує анкети, щоб з‘ясувати хто чого хоче. Олександр Омельченко досить скептично висловився щодо цього опитування:

“Нашій партії не треба звертатися через мільйони печатних, друкованих листівок з опитуванням людей – чого хочуть люди? Як це роблять деякі елітні політичні партії і блоки останніми днями. А потім у пресі дають відповідь, що на кінець ми зрозуміли, чого треба нашим людям: роботи, охорони здоров‘я, побутових умов, житла та іншого... І це елітні партії, які сьогодні очолюють колишні прем‘єр-міністри, віце-прем‘єр-міністри та міністри дев‘яти та нинішнього десятого уряду нашої України”.

Голова дев‘ятого уряду і “Нашої України” Віктор Ющенко, який був присутній на з‘їзді “Єдності”, також вважає, якщо не знаєш що треба народу, то не варто іти в політику. А ось що він думає про можливість співпраці свого блоку з партією “Єдність”:

“Сьогодні можу я одне заявити, що ми не знаходимося в якомусь ідейному протистоянні. У нас повне ідейне порозуміння. Щодо організаційної точки зору, так, я хочу бачити ці дві сили у єдиному контексті. Рівень цієї коаліції звичайно – це тема часу. Але мене тішить те, що на зібранні Ліберальної партії і на з‘їзді партії “Єдність” я чую одне й те саме: відчуття розуміння того, що демократи мають шанс”.

На засіданні політради Ліберальної партії України Віктор Ющенко оголосив, що ЛПУ вступає до його блоку “Наша Україна” на правах партії-засновника. Я запитав його, чи узгоджено це з іншими партнерами по блоку:

“Безумовно. Ми рухаємося в напрямку консолідації демократичних сил і мені приємно, що такий жест відбувся на засіданні Ліберальної партії України”.

Віктор Ющенко запевнив, що сьогодні розпочався фінальний тиждень в організаційному оформленні передвиборчого блоку “Наша Україна”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG