Доступність посилання

ТОП новини

Німецька газета “Франкфуртер альгемайне цайтунг” підбиває підсумки пройденого колишньою радянської республікою шляху та коментує ситуацію перед майбутніми парламентськими виборами в Україні


Німецька газета “Франкфуртер альгемайне цайтунг” підбиває підсумки пройденого колишньою радянської республікою шляху та коментує ситуацію перед майбутніми парламентськими виборами в Україні

Бонн, 4 грудня 2001 - Після проголошення Україною незалежності, зауважує газета “Франкфуртер альгемайне цайтунг”, темпи її економічного розвитку постійно сповільнювалися, а думка рядових жителів мало кого цікавила, хоча їх постійно запрошували до виборчих дільниць. Результати виборів не мали жодного впливу на систему, яка роками існувала за власними правилами розподілу політичної та економічної влади. І під час майбутніх президентських виборів, зауважує далі газета, кандитатам, якщо вони хочуть мати успіх, важливо мати хороші стосунки з президентом Кучмою, навіть незважаючи на тривалий період його політичної слабкості внаслідок скандалу навколо вбивства одного з журналістів.

Можливо, висловлює припущення “Франкфуртер альгемайне цайтунг”, блоку “Наша Україна” вдасться розколоти систему розподілу влади, в якій президент виступає в ролі третейського судді між економічно-політичними картелями влади, що конкурують один з одним. Згідно із соціологічними опитуваннями, блок Ющенка вперше випередив за популярністю комуністів. Але популярність самого Ющенка дещо впала через його постійне лавірування між спрямованою проти президента фундаментальною опозицією правозахисників з Форуму національного порятунку та главою держави. Крім того, під назвою “За єдину Україну” формується передвиборний блок олігархів, який може стати майбутньою “Партією влади”. Очевидно, розмірковує “Франкфуртер альгемайне”, заради збереження свого впливу Кучма прагне мати своїх людей у різних політичних групах, у тому числі й у блоці колишнього прем’єра.

Однак, пише далі газета, навіть короткого часу перебування при владі такого рішучого реформатора, як Ющенко, вистачило для того, щоб продемонструвати, що й олігархи мають вразливі місця. У кабінеті міністрів Ющенка у них не було права голосу, а заступник прем”єр-міністра Юлія Тимошенко відлучила їх від нелегальних джерел збагачення в енергетичному секторі. Такі дії стали причиною повалення Ющенка та Тимошенко. Для цього олігархи мали ще достатньо сил. “Франкфуртер альгемайне цайтунг” нагадує, що реформи Ющенка, які його наступник Кінах лише так би мовити “обслуговує”, викликали безпрецедентний у СНД сплеск української економіки. Таким чином жителі країни змогли переконатися в тому, що все ж таки варто проводити реформи, реалізацію яких комуністи та соціалісти протягом багатьох років гальмували, стверджуючи при цьому, що діють в інтересах населення, підсумовує газета “Франкфуртер альгемайне цайтунг”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG