Доступність посилання

ТОП новини

Українці платять за електроенергію удвічі менше ніж у Вірменії: до візиту німецького канцлера


Українці платять за електроенергію удвічі менше ніж у Вірменії: до візиту німецького канцлера

Прага, 4 грудня, 2001 ― Запланований на 6-те грудня візит канцлера Німеччини до Києва буде для нього одним із найважчих у зовнішній політиці. Такі прогнози висувають західні оглядачі.

Західні лідери не так часто відвідують українську столицю, зазначає у вівторок впливова британська газета “Файненшал Таймс.” Президент України і раніше не користувався особливою популярністю на Заході, а тут ще надійшла його заява з критикою політики Заходу у справі добудови реакторів в Рівному та Хмельницькому.

З точки зору Європейського Союзу, пише “Файненшал Таймс,” Україна постійно потрапляє у неприємні історії. Адміністрацію Кучми звинувачують у вбивстві журналіста Гонгадзе. Економічні ж реформи в Україні, як вважає британська газета, загальмували після того як у квітні прем’єрське крісло покинув прозахідний політик Віктор Ющенко.

Щоправда, у понеділок президент України пом’якшив свою позицію, принаймні з ядерних питань. Кучма сказав, що Україна й далі співпрацюватиме з Євробанком. Але для німецького канцлера Шредера це вже немає особливого значення. Вдома його “зелені” союзники по коаліції вже почали святкувати провал атомного проекту, підсумовує “Файненшал Таймс.”

Про критичне ставлення німецьких зелених до ядерної співпраці з Україною пише у вівторок і німецька газета “Франкфуртер Альгмайне Цайтунг.” Зелені пролобіювали відмову від атомної енергетики у самій Німеччині протягом наступних двадцяти років і вважають, що Україні також краще перейти на вугілля і газ.

А тим часом у Києві президент Кучма обіцяє захистити інтереси громадян від вимог західних банкірів підвищити тарифи на електроенергію. Але речник Євробанку Джефрі Гайді в інтерв’ю Радіо Свобода каже, що влада в Україні уже давно знала про такі вимоги. “Зараз Україна використовує забагато енергії. Через дешевизну дуже мало стимулів підвищувати ефективність енерговикористання та інвестувати в галузь. Так, наприклад, ціни, що їх платять люди в Україні за електроенергію, удвічі менші ніж у Вірменії,” ― зауважує речник Євробанку по телефону із Лондона.

Поки ж енергетична співпраця України із Заходом під знаком запитання, російський прем’єр у вівторок в Москві знову заявив, що кредит на добудову реакторів в Рівному та Хмельницькому охоче надасть Росія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG