Доступність посилання

ТОП новини

До перепису населення готується і Польща – українські громадяни, які живуть там, теж можуть бути охоплені процесом перепису


До перепису населення готується і Польща – українські громадяни, які живуть там, теж можуть бути охоплені процесом перепису

Варшава, 4 грудня 2001 - Розмова з головою комісії з перепису, яка працює у Варшаві, Анатолієм Гамалієм.

Пане голово, от наприклад, я живу у Варшаві як громадянка України, завтра починається в Україні перепис населення. Що я повинна робити, щоби взяти у цьому участь, бути охопленою. Візьмемо, наприклад, будь-якого працівника, легал – нелегал, який зараз перебуває на території Польщі. Куди він має прийти, щоб бути охопленим переписом населення. Чи Ви знаєте про це, чи орієнтуєтесь, і взагалі хто про це знає?

Анатолій Гамалій

Я вдячний Вам за питання. Згідно з інструкцією, якою ми керуємося, на завтрашній день на восьму ранку наша комісія буде проводити перепис дипломатів і членів їхніх сімей. Це основне, розроблено бланки спеціальні, які ми будемо заповнювати. Згідно з цією ж інструкцією громадяни, які перебувають нині на території Польщі, вони будуть охоплюватися в Україні цим переписом, тих родичів чи близьких, які живуть там і нададуть про них інформацію.

Ганна Стеців

Треба так розуміти, що якщо ти знаходишся за кордоном, то ти мусиш десь зголошуватися до перепису, а інформацію про тебе дадуть твої близькі, які живуть в Україні. Скажіть, будь ласка, в анкеті, в цьому документі перепису які є графи? Чи є графа, скажімо, про національність?

Анатолій Гамалій

Так, обов’язково є графа. Вона не стоїть як національність, але «Ваше етнічне походження» - так стоїть питання. Також є запитання про мову, але це індивідуально, і людина сама вирішує щодо відповіді на ці питання.

Скажіть, чи Ви вивчали вже досвід перепису польського, як це відбувається в Польщі? Адже 2003-го року – 21 травня – у Польщі розпочнеться перепис населення, вже пов’язаний зі вступом до Євросоюзу. Чи українська сторона вже пробувала якось узагальнювати і вивчати польський досвід перепису населення і якось пробувати використовувати його під час нашого перепису? Чи поки що ви не робили цього?

Анатолій Гамалій

Я не можу сказати про комісію нашу центральну українську. Але ми тут як посольство і консульська служба у Варшаві такого аналізу не робили.

Ганна Стеців

До цього додам, що польські механізми, польська процедура перепису населення багато в чому відрізняється від української. Наприклад, поляки не вказують свого національного походження, народності. Також не йдеться про мову, якою ти користуєшся. Таких питань в польській процедурі немає, бо поляки вважають це порушенням своїх демократичних прав і свобод. Сьогодні перед розмовою з головою української комісії з перепису, яка працює у Варшаві, я розмовляла з однією працівницею міністерства закордонних справ Польщі й запитала її, чи будуть і в 2002 році не використовуватися ці графи про народність, національність, мову. Вона сказала, що в її паспорті давно вже нема цієї графи і давно ніхто ніколи не сміє її про це питати, про її мову і про її походження. І це основні відмінності між польською та українською процедурою перепису населення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG