Доступність посилання

ТОП новини

Російська православна церква завойовує католицьку Ірландію


Російська православна церква завойовує католицьку Ірландію

Прага, 4 грудня 2001 ― У переважно католицькій Ірландії з’являється дедалі більше прихожан Російської Православної Церкви. Незважаючи на складну історію міжконфесійних стосунків у цій острівній державі, старі конфесії не лише привітали появу нової конґреґації, але і передали їй церкву. Дещо детальніше про нову ірландську парафію та її прихожан розповідаємо

Два роки тому метрополіт Антоній, глава Російської Православної Церкви Великої Британії отримав листа з Дубліну від 20ти російський еміґрантів, які просили прислати священника до Ірландської столиці, аби було кому вінчати та хрестити. Із цією місією до Ірландії поїхав отець Михаїл Ґоґолєв, котрий раніше служив у Лондонському соборі Успіння та Всіх святих.

Зараз у отця Ґоґолєва, котрий став настоятелем Російської Православної Церкви в Ірландії, близько тисячі прихожан: еміґрантів з Росії, України, Білорусі та інших країн колишнього Радянського Союзу та радянського блоку. Дехто з новоприбульців отримав роботу в швидко зростаючому в Ірландії секторі комп’ютерних технологій, інші – економічні міґранти, в основному молоді люди. «Ми маємо 150 дітей шкільного віку. Минулого року я хрестив 50 дітей, 48 уже цього року. У нас багато весіль і немає похоронів, бо ми молода парафія. Нам потрібна школа, садочок, бібліотека, крім приміщення самої церкви», говорить отець Михаїл.

На допомогу прийшла Церква Ірландії, яка належить до Анґліканської Церкви, а її релігійні доґмати є десь між католицькими і протестантськими. Церква Ірландії запропонувала росіянам свій храм у передмісті Дубліну Геролд’с Кросс, який може вмістити близько 1000 віруючих. Домовленості про оренду приміщення уже досягнуто, а через п’ять років росіяни зможуть і викупити храм.

Історія церкви у Геролд’с Кросс, відбиває зміни, якими пройшло ірландське суспільство протягом останніх півтора століття. Речниця Церкви Ірландії Валері Джонс говорить, що старіючій та рідіючій парафії її церкви стало важко сплачувати великі податки на церковну землю, і вони запропонували храм російській громаді. Та має більше членів та й грошей їй не бракує, адже на проекти, пов’язані із церквою православні родини платять по 30 ірландських фунтів на місяць, а обмінний курс ірландського фунта вищий ніж американського долара. «Звичайно, завжди шкода, коли закривається храм, але якщо він переходить іншій церкві, це - причина для радості», говорить речниця Церкви Ірландії.

На думку Валері Джонс, передача храму та увага до цієї події засобів масової інформації свідчить про зростаючий плюралізм та толерантність в ірландському суспільстві. Ці зміни можна лише вітати, крім того, вони можуть послужити прикладом для інших, в тому числі для самих росіян.

Пригадуючи нещодавні заяви російських ієрархів з приводу візиту Папи Римського до України, залишається тільки пошкодувати, що Російська Православна Церква, користуючись гостинністю та толерантністю інших, не готова відповісти тим самим у себе вдома, чи у країнах, які вона вважає своєю канонічною територією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG