Доступність посилання

ТОП новини

5 грудня почався перший всеукраїнський перепис населення


5 грудня почався перший всеукраїнський перепис населення

Київ, 5 грудня 2001 - Інформація про всеукраїнський перипис 5-14 грудня цього року спочатку з'являлялася де-не-де. І тільки після 14 листопада різного роду ЗМІ почали висвітлювати різноманітні питання, пов'язані з переписом. А питань багато.

Українські ЗМІ підхопили тему перепису після 14 листопада. Каталізатором стала робоча зустріч Президента Леоніда Кучми з віце-прем»єр-міністром В. Роговим та головою Державного комітету статистики О. Осауленком, де були обговорені пов'язані з переписом питання.

Проте роз'яснювальна робота з приводу перепису достатньою не була. Залишилося багато незрозумілих питань щодо процедури, на які гарячково шукають відповідей передусім журналісти.

Певні роз'яснення дала заступник начальника столичного управління статистики п.Таїсія Вознищик – а «Київ-експрес» опублікував ці роз»яснення напередодні перепису під назвою «Брехати можна, мовчати ні». Справді, відповіді на анкету ніхто не повинен підтверджувати документами. Зате, коли відмовитеся відповідати, вас оштрафують – на суму від одного до п»яти неоподаткованих мінімумів.

Залишаються правові та інші казусів, пов'язані з процедурою перепису. Анкети рясніють запитаннями, відповіді на які повинні б бути конфіденційними, тому всіх цікавить збереження конфіденційності. Гарантій немає. Хоч згідно статті 32 Конституції України, « не допускається збір, використання і поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди.» Чи перепис є «збором інформації», який суперечить Конституції? - Питання залишається відкритим.

Зібрані анкети зберігатимуться у спеціальних приміщеннях, - управліннях статистики тощо, під замком. Якщо хтось із недобросовісних співробвітників, грубо кажучи, продасть інформацію зпацікавленим особам, то буде оштрафованим на суму, у 5 разiв більшу від своєї зарплати. Дванадцять тисяч набраних для перепису людей, серед них – безробітних, котрі були на обліку в центрах працезайнятості, матимуть посвідчення та бейджики. Чи довіряти їм – кожен хай думає сам.

14 грудня перепис закінчиться. Вибіркові уточнення проводитимуться з 16 по 20 грудня. Попередні дані з’являться за три місяці, остаточні - у липні 2002 року. Хто народиться після двадцятого грудня – буде облікований через десять років, під час наступного перепису.

Хоч анкети й подібні до тих, які пропоновані для переписів ООН, українських нюансів вистачає. Кожен, хто не хоче впускати до помешкаення переписувачів, може прийти сам на дільницю за місцем проживання й заповнити анкету. Або телефоном повідомити всі дані. А як тоді бути з пунктами : “Житлові умови домо господарства, тип житлового приміщення, кількість кімнат, загальна площа земельних ділянок, чи здаєте Їх в оренду”? - Телефоном можна сказати неправду. Особливо коли не хочеш афішувати, що в тебе десять кімнат, або незафіксовані податківцями квартиранти.

Організатори та виконавці перепису навіть не мають сумніву, що не всі відповіді будуть правдивими.

Деякі запитання втрачають сенс у світлі відміни в Україні прописки . Деякі сформульовані неграмотно – наприклад, «Ваше положення у зайнятті» або «Ваші мовні ознаки», новітністю віє від питання про сімейний стан: «Розлучений» і «Розійшовся».

Щодо “Мовних ознак”, то спекуляції на цьому питанні будуть. Про це свідчить те, що у скриньках дніпропетровців та киян напередодні перепису з’явилися агітки з намальованою картою колишнього СРСР , закликами ”За Русь єдіную”, “Помні, ето зємля нашіх предков” і пересторогами про те, що перепис населення має намір показати, що в Україні живуть лише українці , тому слід називати національність та “родной язик” при опитуванні.

Чи стане український перепис населення – перший від часів незалежності – найдостовірнішим джерелом інформації про соціально-економічне становище та демографічну ситуацію в країні? - Це питання теж залишається відкритим

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG