Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про Україну


Російська преса про Україну

Прага, 10 грудня 2001 - «У проросійських сил в Україні є шанс. Однак, Москва, здається байдужа до цього», - під таким заголовком опубліковано статтю у «Нєзавісімой ґазєтє».

За висновками керівника української філії Міжнародного інституту гуманітарно-політологічних досліджень Володимира Малінковича, на якого посилається автор статті, так званий передвиборчий «Русский блок» не набере й одного відсотка голосів виборців на наступних виборах до Верховної Ради. Йдеться про «Русский блок», що його очолили лідер Російського руху України Олександр Свистунов і голова «Російсько-українського союзу» Іван Симоненко.

Разом з тим, мовиться у статті, пропаговані «Русскім блоком» ідеї підвищення статусу російської мови, збереження умов для розвитку російської культури і освіти, активної інтеґрації з Росією - містяться у програмі комуністів. А комістична партія на виборах до Верховної Ради, за нинішніми прогнозами, може здобути 22-25 відсотків голосів.

Окрім цього, як зауважує «Нєзавісімая ґазєта», до найбільш проросійськи налаштованих партій і постатей, традиційно відносять ліву частину українського політичного спектру, а також олігархічний блок Азарова, Деркача, Пінчука і Тигипка.

Потенціал проросійських сил в Україні величезний, Однак, за словами співробітника Інституту країн СНД Кирила Фролова, «трагедія їхня полягає у відсутності об’ктивних цінностей, яким варто служити, і відсутності інформаційної підтримки Росії».

Росія ще не сформулювала свої побажання щодо нового українського парламенту. Зрозуміло, що для цього не потрібно офіційних заяв. Однак, «мовчання Кремля», вже не вперше, викликає розгубленість серед проросійських сил, що залишаються в Україні, і яких знову змушують розраховувати лише на себе, - пише «Нєзавісімая ґазєта».

Тим часом російський тижневик «Новая ґазєта» аналізує мовну ситуацію в Україні, і робить висновок, що «російська мова вже функціонує в Україні так само, як і державна». На думку автора статті, якщо російській мові буде надано ще й юридичний статус, то вона витіснить українську. І в цьому випадку «незалежна» Росія зможе зробити те, на що не відважилися Російська імперія і Радянський Союз».

Російський оглядач, серед іншого, розповідає про засилля в Україні російської книги та російськомовної естради. За його словами, «Інтенсивна русифікація незалежної України – не лише результат дії об’єктивних стихійних законів». «Уряд Росії, - мовиться у статті, нещодавно затвердив цілу програму «Російська мова», на яку виділено 50 мільйонів рублів. Її мета – проведення визначеної мовної політики у країнах СНД». Нагадаю, що такі, незвичні для московської преси, висновки робить в останньому числі російський тижневик «Новая ґазєта».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG