Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь заявляє, що Росія, незважаючи на майбутній "Рік України", має кращі стосунки з Мінськом, а не з Києвом


Білорусь заявляє, що Росія, незважаючи на майбутній "Рік України", має кращі стосунки з Мінськом, а не з Києвом

Мінськ, 12 грудня 2001 - Міністр закордонних справ Білорусі Михайло Хвастов заявив, що його країна має кращі стосунки з Росією, ніж Україна, рік якої оголосила Москва. А білоруські взаємини з Україною досі мають проблему боргів та кордону.

На останній прес-конференції главу білоруської дипломатії запитали, як він ставиться до того, що Росія збирається провести "Рік України". Ось яку відповідь дав Михайло Хвастов:

«Рік України - так, але ми повинні звернути увагу на те, що все ж таки у палні співробітництва з Російською Федерацією Білорусь просунута набагато більше наперед у порівнянні з іншими країнами Співдружності Незалежних Держав. Перше - це співробітництво в межах союзної держави на всіх напрямках, і позитивні результати є. Ми маємо показники дуже зручні для нас - у порівнянні з іншими країнами СНД, я вже сказав.»

Він також оголосив, що в першому кварталі наступного року відбудуться офіційні візити білоруського президента Аляксандра Лукашенки до Росії, Молдови та України. Щодо Молдови, то його візит було заплановано на поточний рік, проте нещодавно президент Лукашенка прийняв у Мінську главу Придністров’я Ігоря Смірнова, що викликало обурення офіційного Кішінеу. А про майбутній український візит білоруського лідера міністр Хвастов сказав в інтерв’ю Радіо Свобода:

«Ми плануємо офіційний візит президента. Безумовно, під цей візит ми готуватимемо й договірну базу, і план заходів на рівні уряду, який ми повинні реалізувати до візиту президента.»

Юрій Свірко: «А питання кордону так і буде вісити у повітрі?»

Хвастов: «Буде вісити.»

Юрій Свірко: «Поки Україна...»

Хвастов: «Поки Україна не погодиться виплатити заборгованість, яка є. Ми співпрацюємо, а також зустрічаємося на рівні експертів та озвучуємо ці факти. Це не проблематика відносин, це просто бажання з нашого боки закрити питання договору.»

Нагадаю, що цей договір президент Аляксандр Лукашенка не представляє на ратифікацію до палати представників білоруського парламенту, бо ще в травні 1998 року заявив: доки Україна не сплатить Білорусі своїх боргів на суму понад 200 мільйонів доларів, доти договір про кордон ратифіковано не буде.

Як обіцяли раніше, питання заборгованості, яку Київ не визнає державним боргом, обговорюватиметься під час зустрічі урядових делегацій у Чернигові, яку заплановано на кінець цього тижня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG