Доступність посилання

ТОП новини

Початок безстрокового голодування васильківців


Початок безстрокового голодування васильківців

Київ, 12 грудня 2001 - Від 9-го грудня цього року семеро жителів міста Василькова,що на Київщині, оголосили про безстрокове голодування. Таким чином вони вирішили побороти свавілля місцевих чиновників в особі Голови облдержадміністрації Анатолія Засухи. Про це повідомив сьогодні на сесії Верховної Ради України народний депутат від Київщини Євген Жовтяк.

Учасники акції голодування доведені до відчаю. Такий стан поки сімох голодувальників, мешканців Василькова, спричинений антизаконними діями Голови Київської облдержадміністрації Анатолія Засухи. Відчайдушні васильківці стверджують,що саме на замовлення пана Засухи сфальсифіковані кримінальні справи проти правозахисника Леоніда Ковальчука та мера Василькова Валерія Поповича. Ба більше – ці особи арештовані, ЛеонідКовальчук, приміром, перебуває у в’язниці уже четвертий рік. Чому місцева влада так чинить із панами Ковальчуком та Поповичем? Відповідь одна - саме ці громадяни намагаються захистити конституційне право територіальної громади міста на самоврядування від спроб чиновництва в особі пана Засухи узурпувати владу у Василькові.

Окрім цього, поплічники Засухи переслідують васильківців, які протестують проти свавілля чиновників і підтримують опальних політиків. Таким погрожують фізичною розправою, звільненням з роботи. Міліція, проратура, суди, за словами депутата Євгена Жовтяка, ставши приватною власністю Засухи, заплющують на все очі. Тому-то голодувальники вимагають звільнити із в’язниці правозахисника Ковальчука, мера Поповича. Вони домагаються зняти із посади Голову облдержадміністрації Засуху. За словами, Євгена Жовтяка, людей-голодувальників уже не залякати, вони розуміють, якщо здадуться, то їх усіх просто знищать. Адже кримінальний режим Засухи не зупиниться ні перед жодним злочином.

Євген Жовтяк про глибинні причини протистояня у Василькові:

«Іде перерозподіл влади, тобто первинне накопичення капіталу. Фактично в Україні здійснюється перехід загальнодержавної власності у приватні руки самих голів обласних і районних адміністрацій або контрольованих ними кримінальних кланів. Там, де це відбувається у брутальній формі, як от у Василькові, це викликає більший протест. Там, де форми не такі брутальні, протест не такий помітний. Але я думаю,що суттєвої різниці між головами обласних і районних адміністрацій, яких призначив Кучма, немає. Всюди він призначав людей із кримінальними замашками, без будь-яких моральних принципів,зате з особистою відданістю Кучмі. Це з одного боку. А з другого - на цих людей уже підготовлені кримінальні справи на випадок, якщо ці люди перестануть служити режиму Кучми.»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG