Доступність посилання

ТОП новини

Чеським спреєрам тепер нелегко: до боротьби з ними став новий закон


Чеським спреєрам тепер нелегко: до боротьби з ними став новий закон

Прага, 12 грудня 2001 - В Чехії довго намагались провадати діалог зі спреєрами. Спочатку їх вмовляли і переконували, потім роз’яснювали, які передусім матеріальні збитки наносять їхні візерунки містам і селам по всій країні. Велику роботу взяли на себе поліція й засоби масової інформації, фахівці зі сфери охорони пам’яток архітектури. Допомагало, та не дуже. Варварськи понищена хімічними фарбами кам´яна різьба історичних палаців, безжалісно розмальовані вагони трамваїв і метро, стіни огорож і просто житлових будинків свідчили, що вмовляння бажаних результатів не дають.

Далі був крок назустріч спреєрам. У своїх містах чехи визначили місця, де легально можна було віддаватись, так би мовити, творчості. «Ось вам, панове спреєри, стіни, прикрасьте їх,» - сказали і в празькій мерії з надією, що авторські групи спреєрів та їхні лідери поділяться працею чесно. І справді, на певний час здалось, що ґраффіті, так називають саме зображення, стало менше. Але не надовго. Новий вибух кольорового вандалізму на стінах чеських міст підштовхнув уряд до радикального кроку. Від липня цього року набрав чинності новий Закон, згідно з яким спреєра за спричинені шкоди можуть засудити і до 8-ми років ув’язнення. Правда, потрібно такого автора піймати на місці злочину за руку. Від цього літа розпочалась жорстока боротьба між поліцією і спреєрами. Перші хочуть заборонити нищити приватне і державне майно, а тому в поліції є вже спеціальні підрозділи, які за підписами і стилевими ознаками вміють розрізняти почерки окремих спреєрських груп, а тому краще за ними стежити. Інші, тобто самі спреєри, змагаються як з поліцією, так і між собою у винахідливості – як здобути нові площі, як проникнути до важко доступних місць і як непомітно місце праці покинути.

Як з’ясувалось, найкращим, тобто найвпливовішим судовим вироком є наказ спреєрові за власні кошти самому усунути граффіті. Кошти часто значні, та й нелегка, скажемо відверто – тяжка праця. Минулого року тільки в Празі з державної кишені за усунення граффіті заплатили близько одного мільйона американських доларів.

Суворі закони щодо спреєрів у Чеській Республіці не є вийнятком. Наприклад, у США чи Великобританії можна продавати фарбу в балончиках з пульверизатором тільки за межами міста. В Німеччині пійманий на гарячому спреєр повинен власноручно усунути свій витвір, а в Берліні взагалі не може вагон, покритий ґраффіті, показатись людям на очі. А управління міського транспорту у Франкфурті встановило спеціальний телефон, по якому може кожен повідомити про вандальські акції спреєрів. Винагорода гарантується.

І на закінчення таке. І сьогодні мерія Праги виділила кілька легальних місць для ґраффіті. Це, наприклад, бетонні перекриття мостів чи великі площі нових кам’яних огорож. Але є в столиці й графітті, котре вже ввійшло до празьких путівників і відоме в Європі багатьом. Це стіна, присвячена пам´яті Джона Ленона, в парку на острові Кампа у Празі. Професійна рука невідомого чеського спреєре вміло перетворила кам´яну стіну у своєрідний малярський пам´ятник великому музикантові. І цей твір доводить, як важливо, коли за справу беруться фахівці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG