Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан – ультиматум «Аль-Кайді»


Афганістан – ультиматум «Аль-Кайді»

Прага, 13 грудня 2001 – У четвер уранці закінчився термін другого ультиматуму бойовикам терористичної організації Бін Лядена «Аль-Кайда» у гірській місцевості Тора-Бора на сході Афганістану. Частині бойовиків «Аль-Кайди» вдалося втекти до Пакистану. Військові фахівці не виключають, що Бін Ляден теж уже міг втекти з Афганістану.

Гірський масив Тора-Бора неподалік від кордону з Пакистаном залишається останнім вогнищем неспокою, де і далі тривають воєнні дії. Днями командири «Аль-Кайди», розуміючи безвихідність ситуації, проте побоюючись розправ з боку сил Північного альянсу, погодилися скласти зброю лише за умови, якщо процедуру капітуляції візьме під контроль Організація Об’єднаних Націй. Тим часом лідери Північного альянсу у своєму другому ультуматумі, оголошеному в середу, запропонували бойовикам «Аль-Кайди» видати своїх ватажків разом з Осмамою Бін Ляденом і тоді вони змогли би без перешкод залишити район Тора-Бора. Цей ультиматум оголосив мер Джелалабада Гафар. Однак, американські військові радники в Афганістані виступили проти такої домовленості, тобто звільнення з-під варти решток бойовиків «Аль-Кайди» у випадку капітуляції.

У районі Тора-Бора оперують 40 американських і 60 британських військовослужбовців підрозділів спеціального призначення, які намагаються захопити в полон або знищити Бін Лядена та інших керівників терористичної мережі. Щоправда, представник командування антитерористичною операцією США в Афганістані Кеннет Кейт визнав, що частині бойовиків Бін Лядена вдалося таємними коридорами втекти до Пакистану. Представники пентагону заявили у середу, що вони не виключають можливості, що серед втікачів міг бути і Осама Бін Ляден. Однак, військові фахівці впевнені, що більшість бойовиків «Аль-Кайди» залишаються у печерах і бункерах в горах Тора-Бора.

Після закінчення ультиматуму у четвер американська аіація відновила інтенсивне бомбардування позицій «Аль-Кайди». Тим часом уночі гелікоптери доставили на гірський масив Тора-Бора американські підрозділи спеціального призначення для проведення завершальної фази операції. Водночас сили Північного альянсу продовжують поступово штурмувати гірський масив. Згідно з повідомленнями, пакистанське командування надіслало на кордон з Афганістаном у район Тора-Бора близько чотирьох тисяч своїх військовослужбовців, які мали би відтяти бойовикам Аль-Кайди шлях для втечі.

На думку військових фахівців і оглядачів, якщо бойовики Аль-Кайди не погодяться на безумовну капітуляцію, то бойові дії в цьому районі Афганістану можуть затягнутися ще на кілька днів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG