Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про Україну


Російська преса про Україну

Прага, 14 грудня 2001 - Українсько-економічний форум у Харкові викликав велике зацікавлення в російській пресі. А серед інших тем, на які звертають увагу російські журналісти – розтановка політичних сил в Україні напередодні виборів до Верховної Ради.

«Не таємниця, що Росія і Україна, маючи різні стартові можливості, прагнуть інтеґруватися до європейського співтовариства. Чи не буде успішнішим рухатися до цієї мети спільно, вибравши пріоритетні галузі, стратегічні напрямки, де ми можемо об’єднати зусилля, відвоювавши свою нішу на світовому ринку товарів і послух? Чи не краще докладати більше зусиль на пошук того, що нас не роз’єднує, а об’єднує?», - запитує автор замітки в московській газеті «Труд», у якій, звісно з погляду Росії, мовиться про нинішній українсько-російський форум у Харкові.

«Харківський Давос» - у статті під таким промовистим заголовком, російський часопис «Врем’я Московськіє новості» зауважує, що вперше такий форум відбувся у Харкові ще у 1992 році, після чого бізнес-форуми проводилися щорічно, то в Росії, то в Україні, однак досі вони обмежувалися здебільшого лише деклараціями про добрі наміри.

А російська газета «Трібуна», серед іншого, зауважила, що вже сама така масштабна зустріч ділових людей та участь у форумі президентів обох країн - свідчить про те, якого великого значення надають Україна і Росія розвиткові економічної співпраці.

Тим часом, московський часопис «Общая ґазєта» у сьогоднішньому числі взявся аналізувати розстановку політичних сил в Україні напередодні парламентських виборів.

Спробувати свою долю на виборах вирішили близько третини членів нинішнього українського уряду, -зауважує автор статті. За його словами, «Вже засвітилися віце-прем’єр Володимир Семиноженко, міністри промисловості, транспорту, аграрної політики…». І це пояснюється тим, що уряд після виборів, скоріше за все, добряче перетрусять. «Так навіщо випробовувати долю, якщо не має ґарантії зберегти під собою крісло?», - запитує, напевне, не без іронії, російський оглядач.

А говорячи про виборчий блок «Наша Україна», очолюваний Віктором Ющенком, автор статті зауважує, що під гаслами «Нашої України» зібралася значна частина правої антипрезидентської опозиції, яка нині поводиться лояльно. Але, щоб «блудний син», тобто Віктор Ющенко, з такою компанією остаточно не відбився від рук, Леонід Кучма відпустив до нього в штаб свого представника у Верховній Раді Романа Безсмертного і колишнього першого заступника глави президентської адміністрації Юрія Єханурова. «І тепер президент, щонайменше, добре поінформований про те, що діється у цьому блоці»- наголошує російський огладач. Він також зауважує, що Ющенко, «не жважаючи на всіляко декларовану лояльність до глави держави, й далі викликає підозри і недовір’я влади». А заяви Ющенка, що він виступає не «проти», а «за», щодо діючої влади, та відмова в довір’ї навіть екс-віце-прем’єрові Юлії Тимошенко – колишній соратниці, а тепер опозиційній діячці – за висновками газети, відштовхнули від Ющенка багатьох.

Російський часопис «Общая ґазєта», серед іншого, зазначає, що ліві і праві фланги політичного спектру в Україні – практично оголені. «Комуністи свій вплив потроху втрачають, і владу більше не лякають. Остання із задоволенням визнає за ними статус офіційної (придворної) опозиції», - зауважує автор публікації. За його словами, «насправді непримиренною, антикучмівською опозицією є – соціалісти Олександра Мороза і блок Юлії Тимошенко. «У них добрі шанси, спираючись на протесний електорат, потрапити до парламенту». Треба очікувати, що саме на них: партію, блок і їхніх лідерів буде зроблене потужнє викидання компромату», - пише у сьогоднішньому числі московський часопис «Общая ґазєта».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG