Доступність посилання

ТОП новини

Самміт лідерів ЄС у Бельгії


Самміт лідерів ЄС у Бельгії

Прага, 17 грудня 2001 – Західні оглядачі, зокрема європейські широко відгукуються на нараду лідерів країн Європейського союзу, яка відбулася у Бельгії протягом останніх вихідних. Учасники самміту офіційно назвали 10 країн, які 2004-го року стануть членами Європейського союзу. На самміті створено політичну раду для проведення в ЄС структурних реформ.

Коментатор німецької газети «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» Міхаель Стабеноу вважає останній самміт ЄС успішним. Досі країни ЄС ставили свої національні інтереси перед союзними. Тепер життєздатність Європи стала на першому плані, пише коментатор. На нинішньому самміті європейські лідери врешті вперше назвали 10 країн, які стануть дальшими членами ЄС, обговорили спільну імміграційну політику і правила надання політичного притулку, а також обговорили заходи зміцнення миру і стабільності у світлі останніх терористичних актів у США. Передусім ідеться про врегулювання неспокою на Балканах і на Близькому сході, як, зрештою, і про участь Європейського союзу у відбудові Афганістану.

Британська газета «Файненшл таймс» у редакційній статті зосереджує увагу на іншій темі – на широких структурних реформах ЄС, які мали б полекшити абсобування Європейським союзом такої великої кількості нових членів. Останні міжнародні події, як вважає газета, продемонстрували потребу збільшення ЄС із забезпеченням демократичності і надійності цього процесу. Збільшення ЄС є політично важливе, підкреслює «Файненшл таймс», і його вже тепер можна вважати запізнілим. Воно запевнить стабільність і процвітання країнам Східної і Південної Європи, поширить демократію і законність у цих регіонах. Реалізувати це завдвння, за словами газети, було б неможливо, якби європейські структури залишалися, як досі неефективними і без суттєвих змін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG