Доступність посилання

ТОП новини

Нафтогін Одеса-Броди пропонує ефективне рішення європейських нафтових проблем – американський експерт


Нафтогін Одеса-Броди пропонує ефективне рішення європейських нафтових проблем – американський експерт

Прага, 17 грудня 2001 ― У середу 19 грудня має увійти до експлуатації український нафтогін Одеса-Броди, який здатний перекачувати каспійську нафту на захід. Його відкриття, на думку Аріеля Коена з американської дослідницької інституції Герітедж Фаундейшн, може зробити Європу менш залежною від імпорту нафти з нестабільного Близького Сходу, чи з Росії.

Україна може стати важливою транзитною країною для Каспійської нафти, якщо Азербайджан та Казахстан не чекатимуть будівництва інших транспортних шляхів, а перекачуватимуть свою нафту щойно збудованим нафтогоном Одеса Броди, вважає Аріель Коен, дослідник пост-радянських країн із Герітедж Фаундейшн. На його думку, війна в Афганістані дещо затьмарила подію, яка може змінити конфігурацію нафтового ринку в Європі. Цією подією він називає добудову нафтогону Одеса-Броди, який дозволяє найкоротшим і найдешевшим шляхом транспортувати каспійську нафту до західноєвропейських ринків.

Запаси нафти у Каспійському морі, хоча значно поступаються близько-східним, є приблизно такими ж, як поклади нафти у Північній Америці, чи у Північному Морі - дещо понад три відсотки від загальносвітових. Деякі вчені вважають, що потенційно, мало досліджені каспійські резерви можуть бути набагато більшими, і сягати до чверті всіх покладів нафти у світі. Але ця нафта віддалена від своїх головних покупців на західноєвропейському ринку, у США та в Ізрїлі.

Можливість експортувати каспійську нафту з чорноморських портів Грузії та Росії обмежує Туреччина, яка контролює вихід до Середземного моря, і говорить, що протоки Босфор і Дарданелли не зможуть витримати більшого транспортного тиску з боку великих танкерів. Будівництво іншого транспортного шляху - нафтогону від Каспію до берегів Середземного моря через територію Туреччини затримується через побоювання, що він може виявитись нерентабельним. Його будівництво оцінюється у 4 мільярди доларів, і якщо ціна нафти впаде знову до 15-17 доларів за барель, а нафтові експерти розглядають таку можливість як ціком реальну, цілий проект може бути заморожено.

І це, на думку американського політолога Аріеля Коена, залишає каспійські країни та їхніх партнерів на Заході з єдиним надійним та дешевим шляхом вивозу нафти – Чорним морем до Одеси, і звідти нафтогоном далі по Європі, або танкерами із польського порту Ґданськ на Балтійському морі. Як ввають оглядачі, хоча американські покупці і не будуть серед головних споживачів Каспійської нафти, для Америки її поява на світових ринках має стратегічне значення з багатьох причин.

По-перше, вона зменшить залежність західного світу від постачання нафти з Близького Сходу, адже США зі своїми військовими базами у Саудівській Аравії є гарантами постачання нафти як для себе так і для своїх європейських союзників. Крім того, запаси нафти у Північному морі вичерпуються, і Європа буде дедалі більше покладатися на російську нафту. Така залежність, на думку деяких американських оглядачів може мати і політичні наслідки. А у США, не зважаючи на політичне збилження з Росією на тлі анти-терористичної опреації, продовжують вважати Москву ненадійним партнером.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG