Доступність посилання

ТОП новини

Полювання на Осаму триває…


Полювання на Осаму триває…

Прага, 18 грудня 2001 – Хоча організований опір бойовикі з Аль-Каєди в гірському масиві Тора Бора зусиллями місцевих пуштунських командирів та американо-британських сил зламаний, все ж пошук терористів і сподвижників Осами Бин Лядина триває. З регіону надходять суперечливі повідомлення. З них зрозуміло найголовніше, ще не всі таліби і, тим більше, вояки Аль-Каєди склали зброю.

Американський президент Джордж Буш, вже вкотре, нагадав у понеділок, що всі вбивці і терористи з Аль-Каєди мусять постати перед судом. Він також відзначив:

«Це добре, що Пакистан хоче допомогти нам і він допомагає у розшуку не лише одного Осами але й вбивць з Аль-Каєди. Вони мусять постати перед судом, як би це довго не тривало і я у цьому зацікавлений. Ми отримуємо багато всякої інформації, що Осама в печері, що його там вже ніби-то немає і він втік, що він не втік і таке інше. Це все спекуляції але головне, що ми знайдемо його і він постане перед судом».

Тим часом в регіоні Тора Бора, що на сході Афганістану, триває полювання на бойовиків з Аль-Каєди і на Осаму та його сподвижників. За повідомленями кореспондентів Ассошіейтед Пресс сьогодні захоплено іще шість терористів і загальне число полонених з названої терористичної організації досягло тут 40 осіб, місцеві командири мають наміри передати всіх захоплених нинішній владі у Кабулі, хоча є повідомлення, що троє терористів з Аль-Каєди знаходяться під охороною на одному з американських військових кораблів. Американські та британські спецназівці продовжують обстежувати гірський масив Тора Бора та місцевий печерний комплекс. Представник Пентагону відзначив, що це полювання нині «нагадує виловлювання бліх на собаці»…

Америка нині уважно стежить за новими інформаціями про можливе місце перебування або про долю Осами Бин Лядина. Один з офіційних американських представників в Ісламабаді, Джеймс Даббінс, у вівторок спростував інформацію американського телеканалу про те, що ніби-то Осама прибув до Пешавара. А представник Пентагону контр-адмірал Джон Стафелбім зауважив, що про місцезнаходження Бин Лядина можна лише здогадуватися. Наприклад, чисельність бойовиків Аль-Каєди, що чинили опір в районі печерного комплексу Тора Бора, оцінюється в межах від 500 до 2-х тисяч, а точних даних про те, скільки з них загинуло немає. На сьогодні загиблих терористів з різних арабських країн нараховано тут понад 200.

Деякі західні кореспонденти наводять інформації про те, що мулла Омар з кількомастами талібів перебуває в центральній частині Афганістану. В ніч з понеділка на вівторок з пустелі, що на південь від Кандагару, було здійснено обстріл американських літаків двома американськими ракетами типу «Стінгер» але безрезультатно. У понеділок відкрилося американське посольство в Кабулі і церемонія пройшла під супровід дощу, що американський посол назвав добрим знаком для дипломатів і для країни, яка три останніх роки переживала нищівні посухи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG