Доступність посилання

ТОП новини

Вечірня Свобода: Міжнародний обмін валют – як запроваджуватимуть євро в Україні?


Вечірня Свобода: Міжнародний обмін валют – як запроваджуватимуть євро в Україні?

Київ-Прага, 18 грудня 2001

Гість – експерт, заступник директора департаменту Національного банку України Микола Мельничук

Ольга Буряк

Отже, до появи готівкового євро залишилося два тижні. До цієї події готуються як у країнах єврозони, так і поза нею. Адже на Європу чекає найбільший у світі обмін грошей. Зараз ми довіжаємося, як цей обмін відбуватиметься в Україні, але спершу деякі деталі. Євро, яке вже існує як банківська безготівкова валюта з 99 року, вперше з’явиться у вигляді банкнот і монет 1 січня. Євро замінить національні валюти у 12-ти з 15-ти країн Євросоюзу – Великобританія, Швеція і Данія поки що вирішили обходитися власними грошима. Обміняти марки, франки, шилінги та інші валюти Євросоюзу можна буде до кінця лютого. Причому, в Німеччині марки вилучатимуться з обігу вже 1 січня. Таким чином, ще у крамницях здачу покупці отримуватимуть у євро. Але якщо ви на Новий рік прямуєте до Парижа і матимете з собою німецькі марки, то з 1 січня вам їх обміняють на євро у будь-якому банку. Це не проблема. Та все ж з 1 березня національні валюти Євросоюзу втрачають чинність як платіжний засіб. Як найбільший грошовий проект позначиться на українцях окрім того, що з дошок обмінних пунктів 12 валют зникнуть, а натомість з’явиться одна – євро. Пане Мельничук, скажіть будь ласка, коли європейські валюти перестануть бути чинними в Україні?

Микола Мельничук

Термін зникнення банкнот різних європейських країн дещо відрізняється, але в цілому вони зникнуть упродовж наступного року. Найшвидше припиниться обіг нідерландських гульденів, вони припинять своє існування 28 січня. Далі на черзі буде французький франк, німецька марка й більшість інших валют країн Євросоюзу підуть з обігу 28 лютого наступного року. Це не означає, що ви не зможете обміняти ці валюти в банках, але в магазинах та інших пунктах, де приймають гроші, вам швидше всього, не вдасться прилаштувати свої євробанкноти.

Ольга Буряк

А от за підрахунками Нацбанку, від 200 до 300 мільйонів євро – переважно в німецьких марках – українці зберігають під матрасами. В Україну поки що ввезено, наскільки нам сьогодні відомо, близько 5 мільйонів євро. Чи не буде якогось ажіотажу?

Микола Мельничук

Не думаю, що виникне ажіотаж. В цілому банки отримали ліцензії на зевезення близько 1 мільярда євро, це означає близько 2,2 мільярда німецьких марок. Цих сум, як правило, вистачає для того, щоб покрити потреби громадян в такій новій валюті.

Марина Пирожук

Пане Мельничук, а як довго триватиме ця процедура? Чи немає причини хвилюватися тим людям, які тримають заощадження в гульденах, марках десь під матрасами?

Микола Мельничук

Є три способи обміняти свою валюту на найсучаснішу. Перший – можна покласти на рахунок у комерційний банк, по-друге, ви можете просто продати її в обмінному пункті за гривні, по-третє, після Нового року ви можете обміняти свої гульдени, марки, франки на євро шляхом прямого обміну. Єдина подробиця, що робити цей обмін на першому етапі будуть тільки комерційні банки та їх власні пункти обміну. Тому не звертайтеся до пунктів обміну приватних підприємств та інших аґентів, які не матимуть на початку здійснювати такий обмін.

Марина Пирожук

Якими будуть комісійні? Нещадні чи гуманні?

Перші два місяці комісія за обмін складатиме два відсотки, по тому прямого обміну відбуватись не буде, банки будуть приймати банкноти цих валют на інкасо. Це означатиме дещо більші витрати, але вони не перевищуватимуть трьох відсотків, якщо банкноти у вас у пристойному вигляді й не викликають сумніву щодо їх дійсності.

Ольга Буряк

У нас є слухач, очевидно, з запитанням конкретним.

Зоряхін Анатолій, агентство Реалія

Чи відбиватиме реальний стан речей курс гривні до євро? Це до того – скільки грошової маси, скільки гривні повинно бути в обігу в нормальній економіці? Чи могли б ви відкрити секрети формування курсу, що українці заробляють по двадцять–тридцять доларів на місяць? Чи залежить це від формування курсу, які фактори впливають на це?

Ольга Буряк

Дякуємо, пане Мельничук, фахове запитання, спробуйте відкрити таємнцицю.

Микола Мельничук

Офіційний курс Національного банку утворюється в ході міжбанківських торгів безготівковою валютою, тому він визначається співвідношенням попиту і пропозиції на міжбанківському валютному ринку. Що стосується тої суми, яку заробляють українці в доларах США, то тут краще використовувати не обмінний курс, а паритет купівельної спроможності. Він в 4 – 5 разів вищий, ніж офіційний курс гривні до долара. Тобто ваш прибуток складатиме не 20-30, а відповідно 80-150 доларів США.

Ольга Буряк

Пане Мельничук, а взагалі чи може простий громадянин зараз відкрити рахунок у євро у своєму банку?

Микола Мельничук

Рахунок у євро можна відкрити, якщо покласти туди одну з валют країн, які обмінюють свої банкноти на євро.

Марина Пирожук

Тобто вона потім автоматично конвертується?

Микола Мельничук

Поті вона автоматично буде замінена євро.

Ольга Буряк

В чому зараз вигідніше тримати – в євро чи доларах? Це дуже часто запитують прості люди.

Микола Мельничук

Зараз найвигідніше тримати в гривнях.

Ольга Буряк

Дуже патріотична відповідь на запитання. Ну що ж, у нас ще один слухач, будь ласка.

Слухач

Скажіть, будь ласка, чи не вийде так, що євро після Нового року впаде, зважаючи на те, що в Європі різні економічні системи, і акції єврокомпаній щодня потроху падають? Чи не краще мати перевірений долар, у кого він – хоч небагато – але є?

Микола Мельничук

Якщо ви тримаєте свої накопичення в доларах, то не варто їх міняти на євро поспіхом. Ви можете почекати і подивитись на динаміку.

Ольга Буряк

Як не натрапити на фальшивку після 1 січня, якщо хтось буде хотіти поміняти свої марки чи іншу валюту?

Микола Мельничук

Це найістотніша проблема, тому що намагань шахрайства в цей період ми чекаємо дуже багато. Справді, навіть касири банків ще не дуже добре знатимуть ці банкноти, тому звертайтесь тільки до кас комерційних банків та їх власних обмінних пунктів. Там будуть відповідні матеріали, які містимуть ознаки справжніх банкнот євро, і там ви в усякому разі не отримаєте фальшивку.

Ольга Буряк

Який курс прогнозує Національний банк євро щодо гривні?

Микола Мельничук

Це досить делікатне питання. Я думаю, що впіввідношення євро і долара не поміняється, воно складатиме десь приблизно 90 центів американських за один євро. Відповідно і курс гривні до євро буде мінятись так, як курс гривні до долара у відповідному масштабі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG