Доступність посилання

ТОП новини

У Брюсселі закінчилося засідання комісії Україна-НАТО на рівні міністрів оборони – йшлося про військові реформи в Україні


У Брюсселі закінчилося засідання комісії Україна-НАТО на рівні міністрів оборони – йшлося про військові реформи в Україні

Брюссель, 19 грудня 2001 – Слід відзначити, що Володимир Шкідченко дещо освіжив традиційні рутинні засідання комісії Україна–Нато, які відбувалися до цього. По-перше, новий міністр оборони виступив англійською мовою, що є рідкісним випадком для військових міністрів країн колишнього СРСР. По-друге, цього разу від нового міністра вже можна було почути не спресовані роками загальні фрази на кшталт: «військові реформи в Україні завдяки допомозі експертів НАТО посуваються успішно», але і конкретику. На запитання, як конкретно розв’язують проблему технічної стандартизації, відповідності української військової техніки техніці НАТО і чи буде це модернізація техніки, що вже існує, або ж будуватиметься нова? – Володимир Шкідченко відповів:

Володимир Шкідченко

Відносно стандартів озброєння – перше, що ми робимо, – ретельно вивчаємо ці стандарти, які надаються відповідними органами НАТО спеціально для вивчення. Україна має перші спроби втілення цих стандартів, коли можна так сказати, «в металі». На заводі імені Малишева в Харкові створено гармату для танку Т-84 за натівським стандартом калібра 120 міліметрів. Але на мій погляд, в цьому питанні не так важливі калібри, як важливі взаємосумісні засоби зв’язку для здійснення керування, а також пристроїв для тилового забезпечення. Ми працюємо в цьому напрямку.

Славко Волинський

Цікаво було довідатись, які роди віськ зазнають найбільшого скорочення під час реформування збройних сил України.

Володимир Шкідченко

Я от не ставив би так питання щодо скорочення, я б робив акцент на слові реформування. Всі чотири роди Збройних Сил, а це повтряні, морські, наземні й протиповірянті будуть підлягати цьому реформуванню, але програмою забезпечено створення нового виду Збройних Сил на підставі військово-повіряних сил і сил протиповітряної оборони. Тому можна сказати, що найбільше реформування торкнеться саме цих двох видів Збройних Сил.

Славко Волинський

Щодо того, яким буде соціальне забезпечення звільнених в запас військових після армійських реформ, генерал Шкідченко зазначив, що міністерство оборони займається цим питанням, але «в Україні існує відповідна рада, яку очолює пан Шикалов, і він безпосередньо переймається проблемою соціального забезпечення військовослужбовців, звільнених у запас. Нещодавно ця рада набула державного статусу».

Я поцікавився у генерала Шкідченка, чи не планує Україна перебирати досвід балтійських країн, Грузії задіювати в міжнародних навчаннях програми Пратнерство заради миру більше курсантів військових училищ, аніж звичайних солдатів строкової служби, котрим після звільнення в запас нІкому буде передати набутий досвід. На це міністр відповів:

Володимир Шкідченко

Безумовно, в задіянні курсантів-професіоналів в навчаннях програми Партнерство заради миру сенс є, і ми це вже розпочали це робити. Приміром, в нещодавніх спільних навчаннях, які відбувались у Великобританії, в складі роти аеромобільної бригади був взвод курсантів одеського Інституту сухопутних військ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG